https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниНаденицата може да не е от месо, но ще се продава с...

Наденицата може да не е от месо, но ще се продава с това име

Вегетариански изделия без месо може спокойно да носят наименованието “наденица” или “шницел” – нещо забранено досега.

Това реши Съдът на ЕС, като постанови, че и вегетариански храни могат да носят местни названия.

Делото, по което Съдът на ЕС се произнесе, бе заведено срещу Франция, след като властите в Париж забраниха използването на названия на храни от месо за вегетариански продукти.

БГНЕС припомня, че Франция забрани използването на термини за месо за вегетариански продукти, която беше оспорена от няколко асоциации и производителя на храни “Бийонд Мийт” (Beyond Meat).

Държавите от ЕС не могат да забраняват използването на термини, известни като имена на продукти с животински произход /като “наденица”, бел. ред./, за растителни алтернативи. Ограничаването на названията, традиционни за местни храни, е възможно само, ако имената на растителни протеинови продукти са били законово закрепени преди това.

Европейският вегетариански съюз (EVU), който е и от ищците по делото срещу Франция, заяви, че е много удовлетворен от решението.

Решението на Съда на ЕС, обаче, поставя множество въпроси как това ще се регулира в отделните страни-членки. Например, в България това може да означава, че традиционният суджук, /горнооряховският, например, от 2011 г. е защитена марка на ЕС/, би могъл да има соеви алтернативи, съобщи БГНЕС.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X