https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБяла5000 лева глоба за "Винпром Бяла"

5000 лева глоба за “Винпром Бяла”

Административен съд – Русе постанови окончателно решение, с което потвърди наложената санкция от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) на “Винпром Бяла 2002” ЕООД. Съдът отмени предходното решение на Районен съд – Бяла, което беше в полза на винопроизводителя.

Наказателното постановление, издадено от изпълнителния директор на ИАЛВ – София на 8 декември 2023 година, налага имуществена санкция в размер на 5000 лева на “Винпром Бяла 2002” ЕООД за нарушение на Закона за управление на агрохранителната верига (ЗУАВ).

Проверката, довела до санкцията, е извършена на 25 април 2023 година в производствения обект на дружеството, намиращ се на улица “Любен Каравелов” номер 1 в град Бяла, област Русе. Инспекторите от ИАЛВ са установили, че фирмата не е предоставила в указания 5-дневен срок подробни обяснения относно произхода и вида на суровините, както и категорията на произведените продукти за месеците февруари и март 2023 година.

Липсата на съдействие от страна на “Винпром Бяла 2002” ЕООД е възпрепятствала проверката на ИАЛВ, което е квалифицирано като нарушение съгласно европейското законодателство – Регламент 2017/625.

Районният съд в Бяла първоначално отмени наказателното постановление, позовавайки се на т.нар. “право на мълчание на фирмата”. Съдът аргументира решението си с множество цитирани решения на Съда на Европейския съюз, приемайки, че дружеството има право да не предоставя информация, която би могла да го уличи в нарушение.

Административният съд в Русе обаче не се съгласи с тази интерпретация. Съдиите подчертаха, че констативният протокол, съставен при проверката, не е част от административнонаказателното производство и следователно не може да се приеме като “предупреждение” за извършено нарушение.

Според решението на Административния съд, задълженията на “Винпром Бяла 2002” ЕООД за предоставяне на необходимата информация произтичат директно от закона и са в рамките на определения в констативния протокол срок.

Това решение на Административния съд – Русе е окончателно и не подлежи на обжалване.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X