https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПенсионери може да студуват през зимата заради високи разходи за отопление

Пенсионери може да студуват през зимата заради високи разходи за отопление

Предстои трудна зима за пенсионерите поради високите разходи за отопление, независимо дали се отопляват с дърва, газ, климатици или парно. Въпреки че тази година цените на парното са малко по-ниски в сравнение с миналата, благодарение на значителното поевтиняване на газа, сметката за отопление на апартамент от 80 кв.м в София през зимните месеци ще бъде малко над 350 лв. В същото време минималната пенсия за стаж и възраст е 580 лв.

Ако пенсионер живее сам, отоплява целия си апартамент на парно и получава минимална пенсия, след като плати сметката за отопление, ще му останат 230 лв. на месец за храна, ток, вода, телевизия, телефон, лекарства и т. н. Затова честа практика е пенсионерите да отопляват само една стая от дома си. Според официални данни на НСИ всяко пето домакинство (20,7%) няма финансова възможност да поддържа нормална температура в жилището си.

При пенсионерите делът на хората, които не могат да отопляват дома си е още по-голям. Над 35% от пенсионерите с пенсия за стаж и възраст получават минималната пенсия от 580 лв., показват данни на НОИ. Това са малко над 500 хил. пенсионери.

Ставката на ДДС за парното беше върната на нормалното ниво от 20%. Това се случи още през миналата зима и доведе до сериозно увеличение на сметките за отопление, въпреки че за някои други стоки и дейности ставката на ДДС е намалена на 9 на сто. Въпреки че цената на газа вече е близо до нивата от преди енергийната криза и войната в Украйна, вече плащаме много по-високи цени за парно.

Отоплението с дърва и екобрикети излиза по-евтино от парното, показват изчисления на “Труд”. Отоплението с природен газ е малко по-скъпо от използването на дърва и екобрикети, но тази година, ако няма някакви големи кризи на пазара, също ще бъде по-евтино от парното.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X