https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПрезидентът Радев се среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на...

Президентът Радев се среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори

В този час започва срещата, която президентът Румен Радев свика във връзка с множеството сигнали за купен вот за изборите на 27 октомври.

Държавният глава покани представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантирането на честността на вота. Сред тях са служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, определен от Министерския съвет за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, представители на Централната избирателна комисия и на Държавната агенция „Национална сигурност”.

Нито един сигнал за купен вот не следва да бъде оставен без мерки, заяви Радев в началото на срещата. Очакваме тази борба с купения вот да се свежда само до дилърите на гласове, а и по-нагоре. Очакваме и действия за изграждане на доверие към гражданите за изборния процес. А това изисква действия на всяка една институция,

Трябва да направим така, че не само в следващия, а и в никой български парламент да не влизат представители на купения вот, заяви президента.

Той даде думата на служебния вътрешен министър, който да обясни какви мерки се вземат.

За по-голямата част от лицата имаме предприети действия, обясни министър Атанас Илков. Вчера за част от тези лица, които се появиха в интернет, са постъпили сигнали в МВР. Колегите работят много по-активно, увери той.

Получени сигнали към 9 часа на днешния ден – 89, при 85 на миналите избори. Досъдебните образувани са 42, а на предходните избори – 40. 336 предупредителни протоколи са предоставени. Тази статистика министър Илков изнесе, за да докаже ефективността на действията на МВР.

Имате ли информация за тези избори колко са заявките от МРР и от ДАНС към ДАТО, защото те са важни, попита Радев. Те са в пъти повече, отговори му Илков. И обясни, че са в значително по-голям брой от миналите избори. Във възходящ брой били и лицата, с които работят.

Илков изказа задоволство от доброто взаимодействие с прокуратурата и ДАНС и всички служби. Както и по охраната и обезпечаването на изборните книжа, с обществения ред преди и по време на изборите.

Пламен Георгиев също отчете участието на служители на ДАНС в междуведомствените звена за изборите. В реално време се наблюдават дейности по стратегическите обекти, проверяват се. Изготвят се предписания за допълнителни мерки за киберсигурност. Операции по теглене на средства в брой в особено големи размери. Приоритетно се обработва информация за лица, при които преди е имало сигнали за участие в изборния процес. Засилена е дейността по придобиване на информация, както и контраразузнаването, действия на екстремистки терористични групи, наблюдението над граждани на други държави.

Силно съм възхитен и впечатлен от коректните професионални, но твърдо непоколебими действия на колегите от МВР и ДАНС. Убеден съм, че действията им заедно с тези на прокуратурата ще гарантират честността на изборите, коментира пък и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов.

Всички сигнали, които касаят изборни нарушения, се обработват в 48-часов срок, не допускаме никакво забавяне по тези дела, обясни Сарафов. Убеден съм, че колегите от МВР не са изненадани от лицата, които излязоха в интернет списъците. Но трябва да се внимава да няма репресивност. Но съм дълбоко убеден, че някои от тях трябва да бъдат обект на работата ни.

Работим пряко и с ЦИК, наложи се и сваляне на имунитет, това работи, обясни Сарафов.

Добре е, че има списъци, но изготвянето им би могло да бъде част от политическите оръжия, с които някой да удря политически опоненти.

Не искам да коментирам тези списъци, нито колко са достоверни. Но има нещо важно – самият факт, че гражданското общество вече се надига, започва да събира информация и да я предоставя на институциите, показва, че търпимостта достига предел. Това е много силен сигнал към всички институции.

Съответства ли даден сигнал на истинността или не. А от прокуратурата очакваме, ако има достатъчно събрани данни, да има безкомпромисни действия, каза държавният глава.

След това Радев се обърна към министъра на електронното управление Владимир Мундров и шефката на ЦИК Камелия Нейкова за това какви мерки вземат относно засилващите се пак съмнения за машинното гласуване – стара хартия, флашките, съзнателно манипулиране на машинния вот.

Само 157 машини трябва да заминат за секциите извън страната този път, отчете Нейкова. Тя обясни, че ЦИК е взела решение до 30 септември да бъдат унищожени всички количества неизползваните ролки специализирана хартия от стари избори. До момента е постъпила част от почти всички области, с изключение на две, от голяма част от общините и от печатницата на БНБ, че ролките са били унищожени.

На предстоящите избори няма да се използва хартия от предходните. Тя ще е със съвсем друга защита и дори визуално се забелязва разликата в ролките за частичните избори и тези за Народно събрание на 27 октомври. Няма да бъдат използвани ролки, останали в резерв, гарантира Нейкова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X