https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество15 октомври е Световен ден на чистите ръце

15 октомври е Световен ден на чистите ръце

15 октомври е Световен ден на чистите ръце. Той се чества от 2008 г., която Общото събрание на ООН обявява за Световна година на хигиената.

Всяка година в инициативата участват близо 200 млн. души от над 100 страни. Целта е да се популяризира съществената роля на добрата хигиена на ръцете като част от задължителната профилактика за предпазване от редица заболявания, някои от които животозастрашаващи.

Липсата на хигиена е един от основните фактори за детска смъртност в Азия и Африка. Затова от Световната здравна организация и УНИЦЕФ призовават да се обърне внимание на проблема и да се осъзнае, че изграждането на простия навик да се поддържат дланите чисти, може да спаси хиляди детски животи.

Всяка година стомашно-чревни заболявания и остри респираторни инфекции причиняват смъртта на повече от 3.5 млн. деца под петгодишна възраст.

Миенето на ръцете с вода и сапун, особено в критични моменти, след ползване на тоалетна и преди хранене, спомага за намаляване случаите на стомашно-чревните инфекции с повече от 45 процента. Въпреки това, този метод не се прилага винаги и е трудно да бъде популяризиран.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X