https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЗащо супер колата на Ахмед Мерчев няма предно стъкло?

Защо супер колата на Ахмед Мерчев няма предно стъкло?

Автомобил от бъдещето създаде млад мъж от Родопите. Инж. Ахмед Мерчев показа начален прототип на електрическа хиперкола в родното си село Слащен. Той е направил проекта и е изработил спортната едноместна кола сам. Автомобилът е създаден в завода в с. Туховища.

„Всичко започна през 2015 г., когато исках да си купя много бърза спортна кола, но тъй като съм фен на електрическото задвижване и професионално се развивам в областта на електрониката и роботиката, търсех спортна кола, която да бъде с електрическо задвижване. По това време обаче нямаше такава и така постепенно се роди идеята да си създам собствена“, казва Ахмед пред bTV.

Така днес вече е създател на марката Alieno електрически хиперколи.„Още тогава идеята звучеше фантастично, но имах опит с разработки в областта и така се роди Alieno”, спомня си Ахмед.

„Във върховата си версия колата ще бъде с мощност 5221 к.с. и проектна скорост над 585 км/ч. Това все още не е правено от друг и още звучи фантастично, но реално технически вече сме завършили процеса и ще демонстрираме на какво сме способни“, казва той.

След демонстрацията на колата се появиха стотици коментари и реакции в социалните мрежи. Сред тях имаше и въпроси, като например защо липсва предно стъкло и как при тази висока скорост колата ще може да се движи без него.

Ахмед обясни, че това, което зрителите могат да видят, е само първоначалният прототип на колата с ограничени функции, а завършеният модел все още не е показван. В него ще има и предно стъкло.

„Във фабриката сме в процес на производство и сега произвеждаме 5 коли. Едно тестово шаси ни служи за експерименти и за развитие на технологиите, този начален прототип и още три предпроизводствени прототипа“, казва още Ахмед. Базовите модели са на цена от 2 до 4 милиона евро, а за модела Alieno Sentiero компанията обмисля по-достъпна цена от порядъка на 200-400 хиляди лева.

„Ние сме млад производител и тепърва завършваме предпроизводствените си прототипи, след това предвиждаме 10-серийно произведени коли за клиенти“, каза той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X