https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество28-ото издание на фестивала „Талантът възраст няма“ обедини фолклорни изпълнители от България...

28-ото издание на фестивала „Талантът възраст няма“ обедини фолклорни изпълнители от България и Румъния

В Дома на културата в Русе днес се проведе 28-ото издание на Международния фестивал „Талантът възраст няма“. Събитието, което се организира от Съюза на пенсионерите – Регион Русе, събра десетки изпълнители и гости, като него се включиха вокални и танцови състави от Букурещ и Гюргево.

Фестивалът бе открит официално от Мария Савова, председател на Съюза на пенсионерите – Регион Русе, която подчерта важността на съхранението на българските традиции и предаването им на бъдещите поколения. „Този фестивал показва, че въпреки възрастта, нашата любов към фолклора и културата не само оцелява, но и процъфтява,“ сподели тя.

Сред гостите на събитието бяха кметът на община Русе Пенчо Милков, общински съветници, представители на различни институции и организации. Милков приветства организаторите и участниците с думите: „Вашата енергия и талант доказват, че възрастта не е пречка за изкуството, а напротив – допълнителен източник на вдъхновение. Този фестивал е ярък пример за това как нашите традиции продължават да живеят и чрез вас – носителите на тази култура. Поздравявам ви за усилията, които полагате, за да съхраните фолклора ни и да го предадете на следващите поколения. Нека вашият дух и талант продължат да ни вдъхновяват“.

Участниците изпълниха на сцената народни песни, стари градски песни, хореографски композиции и поезия. Пред публиката се представиха 25 вокални състава, 17 дуета и 15 индивидуални изпълнители.

Фестивалът имаше конкурсен характер, а изпълненията бяха оценявани от компетентно жури в състав: Вяра Косева, председател на читалище “Христо Ботев 1908 – Русе”; д-р Наталия Константинова, ръководител на ВС „Слънчеви ноти“; Димитър Донев, главен художествен ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл „Здравец“. Журито определи победителите в конкурса, като всички участници получиха грамоти за участие, а най-добрите изпълнители бяха наградени с купи за първо, второ и трето място.

Организатори и участници се обединиха около идеята, че фестивалът не само представя фолклорни и музикални традиции от България и Румъния, но е и значима платформа за сътрудничество между двете страни, насърчаваща опазването на културното наследство и неговото предаване на бъдещите поколения.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X