https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоКоминочистачът носи щастие - историята на Богослов Стоянов от Русе

Коминочистачът носи щастие – историята на Богослов Стоянов от Русе

Почистването на комините в сградите преди зимния сезон е едно от условията за намаляване риска от пожари. Есента е най-подходящото време за това. Макар професията на коминочистача да е една от най-редките у нас, тя все още не отживелица. Поверието казва още, че да докоснеш коминочистач било на късмет. Късметът на Лудогорието е 31-годишният коминочистач Богослов Стоянов.

31-годишният Богослов е единственият коминочистач в разградски регион. Откраднал занаята от чичо си още преди да навърши пълнолетие. И така вече 13 години не само чисти димоотводите, но и е един от късметлийските символи на Лудогорието и потвърждава поверието, че който го докосне, се радва на късмет.

“Нося щастие и мога да ви кажа един пример. Бях в Разград и една жена ме вижда и казва; “Искам да те пипна за късмет, да се снимам с теб и отивам да си търкам билетче”. След час и половина пак ме вижда идва и ме прегръща и каза, че е спечелила”, разказа той.

“Ако не се почисти, се запалват, вдигат се 800 градуса температура и всичко живо гори, цепи се. Аз съм виждал осеметажен блок, когато се запали. От съображения за безопасност всяка година трябва да се чисти комина”, каза Богослов.

Колоритният коминочистач е още алпинист, шофьор на линейка, учи в медицинския факултет на Русенския университет, помагал е и като доброволец в болницата в Разград, благотворително почиства комините и на хора, които са финансово затруднени. Намира много общо между медицината и почистването на комините.

Все повече хора като семейството на Наталия Иванова в село Осенец са наясно с опасностите и не пестят средства за редовна поддръжка на комините на къщата си. “Мисля, че това е отговорно към семейството ни, към дома ни”, заяви тя.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X