https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПетър Димитров: Качеството на въздуха в България значително се подобрява с течение...

Петър Димитров: Качеството на въздуха в България значително се подобрява с течение на годините

Качеството на атмосферния въздух в България и в частност София значително се подобрява с течение на годините и тази тенденция е трайна и стабилна. Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Петър Димитров. По думите му няма показатели, които да са извън допустимите норми. “Системата е обвързана със системата на Европейската агенция по околната среда, дава резултати онлайн и всеки може да ги провери”, каза той.

Наскоро от екоорганизацията “За Земята” съобщиха, че Министерство на околната среда и водите са крили от обществеността в продължение на години, че системата за измерване на въздуха в София е компрометирана и не отчита коректно замърсяването. Тази информация твърди и германската екологична организация Deutsche Umwelthilfe

Димитров казва, че станциите са калибрирани и е невъзможно да се изкривят резултати и да се манипулират. Те се поставят на определени места на базата на доклад от работна група.

Той посочва, че има две станции, отчитащи качеството на въздуха насред трафика в София, които са поставени на места, които не са според изискванията, но това е поради невъзможност да бъдат поставени на друго място.

Пунктът от Орлов мост е преместен в кв. „Младост“ заради строеж на метрото, а сега няма как да бъде върнат обратно, тъй като в момента на мястото има паркинг. В началото на следващата година ще се сформира работна група, която да намери ново подходящо място на пункта за мониторинг.

По повод безводието министърът казва, че 2024 г. е четвъртата поредна, в която оттокът на реките е силно намален. Особено отчетлива е била липсата на пролетен отток, както и този през юни, намалял със 72% средно за цялата страна. Най-изразено е това в Дунавския район, където е намалял с 82%. Посочва, че няма населено място, водоснабдявано от 12-те язовира, за които отговаря МОСВ, което да е на режим.

По думите му за засушаването не са виновни само климатичните промени, а това е сериозен процес, за който трябва да се вземат бързо мерки.

„Най-сериозният фактор е ефективността на водоснабдяването. Т.е. невероятно големите загуби, които има по водопреносната мрежа“, заяви министър Димитров. Най-малки са загубите на вода при „Софийска вода“ – под 50%, но при Сливен, Перник достигат 84-85%.

На въпрос дали би останал в следващ евентуален служебен кабинет, Димитров каза, че се надява на редовен кабинет, в който ако бъде поканен и е полезен на страната, би участвал.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X