https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиОще 4 заседания до края на годината по делото за фалиралата "Дупнишка...

Още 4 заседания до края на годината по делото за фалиралата “Дупнишка популярна каса”

Окръжният съд в Кюстендил насрочи за ноември и декември още 4 заседания по делото за фалиралата през 2013 година “Дупнишка популярна каса”. Процесът мина през сложни обрати и перипетии, беше спиран и подновяван.

От март тази година досега са проведени 12 съдебни заседания и бяха разпитани повече от 100 свидетели. Предстои още хора да дават показания.

Делото е образувано в Кюстендилския окръжен съд въз основа на обвинителен акт на Пловдивската окръжна прокуратура, тъй като последната регистрация на “Дупнишка популярна каса” е именно в Пловдив.

След като съпругът й се самоуби през лятото на 2019 г., срещу подсъдимата Ивона Близнакова са повдигнати и предявени обвинения за три престъпления.

Те са за причинени значителни вреди чрез извършване на банкови сделки, за “изпиране на пари”, като имуществото е в особено големи размери и случаят е квалифициран като особено тежък, както и за избягване установяване или плащане на данъчни задължения.

Предвидените наказания за тези деяния са глоби до 30 хиляди лева, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от свобода до 15 години, пише БНР.

Нанесените имуществени вреди на граждани са в общ размер над 3,5 млн. лева, а невнесените данъчни задължения са за над 135 хиляди лева.

Пострадали според обвинението са 226 души, които загубиха парите си. Някои бяха внасяли суми от по 500-600 лв., но имаше и такива, които “изгоряха” с по над 150 хиляди, изпратени им от близки на гурбет в чужбина.

Те се поблазнили от лихвата, която била между 14 и 18%. Сред измамените има и магистрати от региона.

Подсъдима по делото вече е само Ивона Близнакова, след като съпругът й Георги се самоуби през лятото на 2019 г. , като скочи от терасата на жилищен блок в Благоевград.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X