https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Искрен Веселинов: Българските патриоти трябва да са представени на всяка цена в...

Искрен Веселинов: Българските патриоти трябва да са представени на всяка цена в следващото НС

Искрен Веселинов е роден в град Русе. Народен представител е в 43-тото и 44-тото НС, където беше съпредседател на ПГ “Обединени патриоти”. Заместник-председател е на ВМРО и водач на листата на коалиция “Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ” за Русе.

-Г-н Веселинов, за първи път сте в коалиция с партия “Воля”. В “Обединени патриоти” имаше проблем с комуникацията заради “Атака”. Сега заменихте партията на Сидеров с тази на Марешки. Как успявате да се сработите?

-Не сме заменили “Атака” с “Воля”. Това е изцяло нова коалиция, просто част от участниците имат история. Когато се съберат хора, които не са работили дълго заедно, има нужда от напасване. Този процес вече е извървян, особено значение имаше решението на лидерите да направят крачка встрани, тъй като всеки лидер си носи своя почерк в правенето на кампания… С това решение бяхме улеснени и коалицията работи добре.

-А на местно ниво как работите с тях?

-Почти всеки ден имаме оперативни щабове с колегите, с които обсъждаме предстоящите си задачи. Ходим заедно на събития, няма никаква драма.

-Какви са приоритетите, които ви обединяват на тези избори?

-Преди всичко приоритетът е ценностен. Ние имаме широко застъпено либерално пространство, което говори през устите на няколко партии, които управляват ЕС и ЕК. Това са ЕНП – ГЕРБ и “Демократична България”, ПЕС – БСП, АЛДЕ – ДПС и част от “Демократична България”. Така нареченото либерално статукво, което насажда интернационализъм, джендър идеология, е представено изключително широко в политическия спектър. Патриотично-консервативното пространство, за съжаление, в 45-ия парламент остана без представителство. Въпросът е основно ценностен и това беше смисълът на хода да се отдръпнат лидерите, за да се покаже, че това е идеологическо сдружаване, а не опит за лично оцеляване. Мисля че това се разбира от хората. Ние си оставаме единствените гаранти за независима външна политика, в случая с Република Северна Македония. “Демократична България” през устата на Христо Иванов говорят, че ще им дадат шанс за собствена интерпретация на историята. В случая на намесата на вътрешните работи на България от страна на Република Турция благодарение на неограничения брой секции, които хората на Слави Трифонов, на Мая Манолова и на Христо Иванов осигуриха в Турция. Имаме едно доста безцеремонно поведение на американския посланик, който привиква министри, партийни лидери…

-Винаги е имало подобно поведение…

-Толкова безцеремонно не е имало. Всичко това говори за сериозна заплаха за нашата национална независимост и възможността на държавата да води национално-независима политика. Това е причината българските патриоти да искат да бъдат представени на всяка цена в следващия парламент, защото ще се решават твърде важни за бъдещето на нацията въпроси. Изборът е по-идеологически от всеки друг път през последните 30 години.

-Съжалявате ли, че не се явихте в този формат и на изборите на 4 април?

-И да съжалявам трудно бих могъл да го поправя. Във всеки случай, докато не се видя размерът на заплахата – 45-ият парламент какво е възможен да свърши за тия няколко заседания…

-Какво щяхте да направите, ако бяхте част от него?

-Не бихме могли да направим много, защото щяхме да бъдем в изолация. Единствено щяхме да предотвратим тези секции в Турция, защото висяха на 3-4 гласа. Подобно незачитане на националните интереси не сме си представяли, че някое управление ще демонстрира. Това направи приемлив един съюз, който преди това изглеждаше за болшинството от членовете на ВМРО неприемлив.

-С кое от работата ви като народен представител два мандата се гордеете на-много?

-Има много неща, с които се гордея, отнасящи се за страната и конкретно за Русе да издействам. По отношение на законодателните ми инициативи – на първо място е фактът, че веднъж завинаги решихме въпроса с вечния длъжник и приехме абсолютната 10-годишна давност, макар и осакатена като формула от Конституционния съд по-късно. Имахме поредица от успехи, свързани със социалната политика – прекратяване на социалния паразитизъм. Направихме социалните помощи обвързани с посещаването на училище, със забрана за отказ на работа, когато си трайно безработен, със задължение за преквалификация и съответно обучение за безработни. Намалихме чувствително дела на хората, които се издържат за сметка на държавата. В същото време въведохме наказание безвъзмезден труд в полза на обществото вместо глоба за определени нарушение, с което искаме да премахнем чувството за безнаказаност.

Снимка: БГНЕС

-Какво успяхте да направите за Русе и за какво ще се борите в следващия парламент, ако влезете?

-Основната ми битка за Русе в този мандат беше да доведем до успешен край магистралата Русе-Велико Търново. Това на практика е на финалната права. Преди няколко години не съществуваше този проект, говореше се за скоростен път. Убедихме министерства и администрации от нуждата магистрала да свърже Русе с “Хемус”. От Русе на практика до “Кулата” и Гърция ще пътуваме само по магистрала. Създава се един пътен коридор, който ще помогне за повишаване на трафика и за оживяване на икономическата активност в нашия град.

-С този темп на строителство на магистрали у нас след колко време би се реализирал проектът?

-Строителството не е започнало, има обявена процедура, която не е завършена. Мога да изразя тревогата си, че втори месец е блокирана. Не се отварят ценовите предложения, не се оценяват офертите. За нас администрацията не върши нищо, което е изключително важно за развитието на региона. Многократно съм апелирал към министър-председателя и към министъра на регионалното развитие най-после да принудят чиновниците да работят. Този проект вече е незаобиколим. От възлагането до строителството ще изминат между 4 и 5 години. Ако приемем, че утре служебният кабинет събере смелост да извърши класирането и подпише договорите за изпълнението на магистралата, след максимум 5 години ще имаме първия трафик по направлението Русе – Велико Търново.

-Споменахте служебното правителство. Какво е вашето мнение за него, за работата му и за данните, които осветлиха?

-Много от данните не ги осветлиха, а нахвърлиха някакви щрихи по-скоро. Въпросителните с подслушванията остават за мен. Лесно е да се говори, въпросът е да се докажат някои неща. Окуражавам всички опити за осветляване на порочни практики, така окуражавам и ревизията, но едно служебно правителство има две неща да свърши – да проведе избори и да даде възможност на страната да не спира развитието си. Как ще проведат изборите ще видим тепърва, но наблюденията ми в областта на инфраструктурата, включително процедурата за магистрала Русе-Велико Търново, както и за тунела под Шипка, където са отворени ценовите предложения, но не се извършва класирането, показва, че администрацията като цяло не работи. Половината задача служебното правителство не си я върши качествено. По отношение на данните и ревизиите, нормално е те да бъдат извършени от редовното правителство, когато няма да има този привкус на предизборност и на съответните проверки и публикации.

-Тримата лидери се оттеглиха от листите и вероятно вие ще сте председател или съпредседател на парламентарната група. Водите ли разговори при влизане в парламента отново да се опитате да съставите правителство с ГЕРБ, ако са първа политическа сила?

-Не се водят такива преговори и едва ли биха се водили, тъй като е очевидно, че ГЕРБ няма да успее да състави правителство при това разпределение на силите. За нас следващият кабинет трябва да бъде кабинет на националното съгласие, на уточнените приоритети, което да извади страната от безвремието, в което ни вкара един изключително агресивен език на омраза и противопоставяне и това нещо трябва да изтече, за да може държавната машина да работи градивно.

-Като опозиция или като управляващи се виждате в следващото Народно събрание?

-За нас е все едно. Винаги е по-лесна ролята на опозицията, никога не сме бягали от отговорносттана управлението. Важно е да можем да постигнем задачите, за които сме в парламента. А те ще бъдат основно контролни – да не допуснем основни неща, които протестърското мнозинство ще застъпи – въпроси, свързани с половата идентичност и съответно семейните ценности, позицията по отношение на Северна Македония и за гарантиране на националната сигурност от външна намеса и заплаха. Това са основните цели, които ще следваме и като опозиция, и като управляващи. Народът е този, който ще притиска управляващите да вършат неща в синхрон с националния интерес и интереса на хората.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X