https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниДве могилиРемонтните дейности в манастира "Света Марина" продължават

Ремонтните дейности в манастира “Света Марина” продължават

Реновирането на сградите на манастира „Света Марина“ в село Каран Върбовка бе обсъдено на среща между областния управител Борислав Българинов и Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

Ремонтните дейности са факт благодарение на помощ от държавата, като финансовата подкрепа е осигурена от Държавен Фонд Земеделие по Програмата за развитие на селските райони. Над 30 са почти напълно ремонтираните стаи. Идеята е до края на лятото те да бъдат завършени и в тях да могат да намират подслон миряни, дошли да се докоснат отблизо до лоното на Православието.

Има и проблеми, за които областният управител обеща пълна подкрепа. Най-същественият от тях е затлаченото дере край светата обител, което е предпоставка за наводнения в близост до манастира. На моменти дори се е стигало и до преливане на реката в аязмото с лековита вода. Историческите сведения сочат, че още от 1890 г. местните хора построяват църква до самото аязмо.

Изворчето се намира в средата на манастирската църква и там е направен кладенец, до който водят каменни стъпала. Водата стига извън стените на църквата и тече от четири чучура, за да могат хората да си налеят вода. Наричат водата там чудодейна, а извора свещен, защото хората идват с надежда да се отърват от болести и да получат Божие изцеление. Хората вярват, че с помощта на Света Марина водата лекува очни и бъбречни болести, безплодие и уроки. По време на срещата, в която участва и кметът на Две могили Божидар Борисов, бе лансирана идеята за изграждане на нова чешма на святото място.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X