https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусенските плувци нямат къде да тренират поради липса на общински басейн

Русенските плувци нямат къде да тренират поради липса на общински басейн

Петима състезатели по плувни спортове ще защитават честта на България на олимпиадата в Токио.

Всички те, за да постигнат успехите, с които да се гордеем взаимно, трябва да плуват стотици часове в басейните. Русенските плувци и ватерполисти са сред елита на този спорт.

Не минава и седмица без вдъхновяващо съобщение за нови постижения в плувните спортове на русенските деца, младежи или ветерани. От конкуренцията между клубовете печелят не само състезателите, но и градът чието име стои в челните редове на таблиците за класиране в страната и чужбина. Парадоксално е, че всички тези успехи се постигат без необходимата спортна база. Проблемите в плуването и липсата на басейни коментираха пред БНР двама от най- активните плувци – Веселин Кулицов н Николай Петров.

„От 30 години не е правено нищо по инфраструктура за плувни спортове. Последно беше започната и построена сграда и коритото на басейна беше излято на стадиона Локомотив. Първият демократично избран кмет предаде сградата и там в момента има шивашка фабрика. Последният басейн построен в Русе в момента се използва за склад“.

„За съжаление този най-хубав и единствен басейн беше собственост на частно дружество, а не на Общината. Общината в нашия град никога не е мислила за плувни спортове и никога не е правила нищо за плувни спортове, което е срамота, защото Русе е единственият град в България сравнително голям, в който няма общински спортен басейн – единственият, няма друг такъв град. В Павликени има спортен басейн общински, в Добрич има спортен басейн общински, да не споменаваме Благоевград, Сандански, и всички останали плувни центрове, при нас е трагедия“.

„Бездействието на общината се изразява не само в непострояването на нов басейн, а и в поддръжката на всичко, което има“.

Упреците на Веселин Кулицов и Николай Петров са отправени основно към общинското ръководство независимо какво е било то в различните години.

„Община Русе изгражда в квартал „Дружба“ спортна зала с басейн, отделно община Русе има проект, по който е издадено вече разрешение за строеж на нов басейн на известното място до мола – булевард „Липник“, коментира кметът Пенчо Милков.

Проектът ще струва 5 милиона и половина.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X