https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЩе стане ли задължителна ваксинацията за някои професии?

Ще стане ли задължителна ваксинацията за някои професии?

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев задължителността на ваксинирането срещу коронавируса за някои професии като медицински социални работници е оправдано.

„Друг е въпросът доколко обществото е готово да приеме такива мерки и доколко те ще са ефективни, но при 16% имунизирани повече от очевидно е, че трябва да се вземат мерки“, коментира той.

Средният процент на имунизираните в болниците е около 40%.

По отношение на червената зона PCR тестът е задължителен за българските граждани. Остава възможността, за да не останат под карантина 10 дни, да го направят след влизане в страната и да го подадат до РЗИ.

“Граничните мерки, въпреки че се определят от всяка една държава. Идеята на Европейската комисия беше те да са комбинирани. С въвеждането на европейския сертификат, това е факт”, коментира той. Според него това важи най-вече за страни, които са в зелената и оранжевата зона. “Европейският сертификат за ваксинация дава много по-голяма свобода на придвижване, особено в рамките на ЕС. С изключение на страните, които са достигнали висока степен на заболяемост като Гърция, Кипър, Великобритания, Испания и Португалия и Нидерландия”, заяви още доц. Кунчев.

Той призна, че коронавирусът като едно системно заболяване наляга проследяване на хората в доста дълъг период след заболяването и то в най- различни направления и заради това може би е добре да има клинична пътека за постковид.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X