https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПредлагат отпадане на синия талон и печата върху документи

Предлагат отпадане на синия талон и печата върху документи

Да отпадне синият талон за шофьорите и печатът върху документи. Това предлагат със законопроекти депутатите от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Според тях и двете изисквания затрудняват гражданите и бизнеса и с безсмислени.

Авторството на документ не бива да се доказва с печат, посочват те. Според тях е достатъчен подписът на длъжностното лице, което го издава.

„В модерния свят, отразявайки и промените, които наложи пандемичната обстановка, развитието на електронно управление и всички иновативни дигитални технологии, то да се удостоверява авторството на издаден документ с поставяне на печат, не дава очакваната сигурност и е допълнителна пречка за всеки бизнес, отнема времеви ресурс на компаниите при обиколката на учрежденията“, пише в мотивите им.

Синият талон за шофьорите пък е наречен приумица. В момента този документ е задължителен и се отнема от пътната полиция при налагане на санкции за нарушения. Връща се на шофьора едва след заплащане на глобата.

„Липсата на контролен талон довежда до допълнителни глоби и наказателни постановления, а използването му за контролни функции от страна на МВР е отживелица, която създава репресия върху гражданите, отнемаща време в чакане на опашки пред гишета за възстановяването на неговата принадлежност“, твърдят вносителите и посочват, че заплащането не глобата не трябва да зависи от синия талон, защото така се създават условия за корупция.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X