https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияВестник "Труд" е настанен в сграда на министерството на културата през фирма,...

Вестник “Труд” е настанен в сграда на министерството на културата през фирма, която дължи 150 бона наем

Фирмата “Южен кръст 2001” ЕООД дължи близо 150 хил. лева за наеми и консумативи на Министерството на културата. Въпреки това министърът Велислав Минеков ще даде толеранс на редакцията на в. “Труд” да се изнесе и да намери нови офиси. Министерството няма и не е имало договор с “Труд Медия” ЕООД, се посочва в позиция на ведомството. “Труд” е издание на “Труд медия” ЕООД – еднолична собственост на “Блъсков медия” АД.

На 12 август стана известно, че Минеков е поискал от главния редактор на в. “Труд” Петьо Блъсков да напусне до понеделник (16 август) ползваните от редакцията помещения, които се намират в Музея на социалистическото изкуство. Причината е, че “Труд” плаща нередовно наем към Министерството на културата. По същото време на сайта на изданието се появи и коментар от Блъсков, в който той твърди, че Минеков ползва формално клаузи от наемния договор.

“Минеков ми е ясен. Но въпросът ми е към президента Радев – това ли е начинът за разправа със свободни и независими медии, който е възприет от служебния кабинет и в частност от служебния министър на културата? Президент Радев, искате с тази нелепица ли да останете във времето”, пита в коментара си Петьо Блъсков.

От министерството посочват, че от 2015 до днешна дата фирмата “Южен кръст 2001” ЕООД е некоректен платец. Налични са редица докладни записки и покани за доброволно изпълнение. “През 2016 министър Рашидов изпраща такава, през 2017 служебният министър Рашко Младенов изпраща такава, през 2018 министър Банов не подписва покана за доброволно изпълнение, въпреки изпратената докладна от финансов отдел. През цялото време на договора наемателят използва паркинг и охрана, които се плащат от Министерство на културата”, е написано в съобщението до медиите.

Министерство на културата иска сградата на ул.” Лъчезар Станчев” 17 , която е целенасочено проектирана и строена за нуждите на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде използвана по предназначение. Да се поместят скъпа апаратура и архив-памет на националната култура. Според съобщението по този начин ще се реши значимият въпрос за ефективната работа на министерството и условията за труд на неговите служители.

В специална декларация, прочетена от трибуната на парламента в петък (13 август) депутатът от ГЕРБ Тома Биков поиска от президента Румен Радев да заеме позиция по темата, защото действията на Минеков приличали на разправа с медия.

“След като собствениците на в. “Труд” са били предупредени, че ако не погасят задълженията си, договорът ще бъде прекратен, те са изплатили веднага всички дължими суми. Въпреки това служебният министър на културата е прекратил договора за наем, като по този начин е поставил пред сериозни затруднения работещите във вестника”, заяви Тома Биков в пленарната зала.

Коя е фирмата “Южен кръст 2001”

Проверка на “Дневник” в търговския регистър показа, че едноличен собственик на капитала на фирмата “Южен кръст 2001” е “Български имоти – Корпорация” ЕООД, чийто управител е Данчо Джиков. Длъжник по обезпечено вземане към “Южен кръст 2001” е “Блъсков медиа” АД, а фирмата има наложени запори в полза на “Компакт – Меридиан” ЕООД, “Монитор” ЕООД, “Политика днес” ЕООД, “Пресмаркет” ЕООД, “Пресмаркет 1” ЕООД, “Престрафик” ЕООД, “Телеграф Медиа” ЕООД – в ликвидация.
Блъсков купи в. “Труд” и още няколко издания през 2015 година, като покупката беше финансирана от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Малко след това редакцията на “Труд” се нанесе в помещенията на културното ведомство. По информация на Минеков той е плащал двойно по-нисък наем от пазарния.

През 1990 година Блъсков създава вестник “168 часа”, а след това и “24 часа” (т.нар. Пресгрупа “168 часа”, която продава на немската медийна група ВАЦ през 1996 г.). След това е сред създателите на “Монитор”, “Телеграф” и “Политика”, които продава на майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева, през 2007 г. В биографията му влизат и други вестници – като редактор и издател.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X