https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКошмарът в Афганистан: Бежанци падат от крилата на самолет в опит да...

Кошмарът в Афганистан: Бежанци падат от крилата на самолет в опит да избягат от страната

След като талибаните направиха блицкриг превземайки град след град в Афганистан, накрая те успяха да установят контрол и над столицата Кабул. Това се случи малко след като стана ясно, че президентът на страната Ашраф Гани е избягал извън страната, по непотвърдена информация в Таджикистан.

Междувременно експрезидентът на страната Хамид Карзай съобщи в Twitter, че е създаден Координационен съвет, включващ председателя на Висшия съвет за национално помирение Абдула Абдула, лидера на Ислямската партия Гюлбедин Хекматиар и самия Карзай. По думите на експрезидента, с тази стъпка се цели „да се предотврати хаосът и да бъдат намалени страданията на хората“, както и мирното предаване на властта да се осъществи по най-добрия начин.

От своя страна талибаните изключиха варианта страната да бъде управлявана от преходно правителство – те заявиха, че планират да обявят Ислямско емирство Афганистан, съобщи Би Би Си.

На фона на този ужас, който се разиграва в азиатската страна и на спомените от талибанските екзекуции, наказания и репресии, хиляди хора се опитват да избягат от страната, като рискът, който поемат доведе до тяхната смърт.

Във видео качено в социалната мрежа Twitter се вижда как хората се качват на калника на колесника на излитащ самолет и в последствие се стига до падането им във въздуха.

Видеото взриви обществеността на Запад и се свърза с паметта за това как хора скачаха от сградите на ударения Световен търговски център в Ню Йорк през септември 2001 година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X