https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаКакви са предизвикателствата при избори 2 в 1 - за президент и...

Какви са предизвикателствата при избори 2 в 1 – за президент и НС?

Ако изборите наесен са 2 в 1 – тоест за Народно събрание и президент, ще трябва да се модифицира съществуващият софтуер. „В момента имаме машини, за които, за да може да произвеждаме избори 2 в 1, софтуерът трябва да се създаде на базата на базовите софтуери и съответно той трябва да се зареди в машината, за да може да изпълнява и президентски, и избори за Народно събрание, като такова нещо до момента не е правено“. Това заяви специалистът по киберсигурност Ясен Танев пред bTV. Експертът обясни, че модифицираният софтуер трябва да премине и през тестове за сигурност.

Танев обясни, че при гласуване 2 в 1 ще е нужно повече време, което означава, че ще се гласува по-дълго време и не е ясно дали ще стигнат машините, които имаме до момента. По думите му за големите секции има вероятност да се стигне до лимита на машините.

„Има две предизвикателства – създаването на новата версия на софтуера за времето, което ще ни отдели държавата между началото на решението, че изборите ще бъдат 2в1, и дали машините ще са ни достатъчни“, допълни експертът.

Ако пък се приеме, че изборите трябва да са отделно, трябва да има достатъчен период от време между изборите за президент и НС през есента, за да се подготвят машините. По-малко от две седмици между два типа избори е трудно реализуемо, смята Танев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X