https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеСтойчо Кацаров: Трупаме резерв от медикаменти за COVID-19, за да няма недостиг

Стойчо Кацаров: Трупаме резерв от медикаменти за COVID-19, за да няма недостиг

Бюджетите на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по начина по който са структурирани, до голяма степен са преплетени. Част от средствата от НЗОК минават като трансфер към бюджет МЗ.

Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на изслушване в парламентарната комисия по здравеопазване.

“Общата сума, с която искаме увеличение, е от порядъка 333 млн. лева. Немалка част ще са също като трансфери към НЗОК. Обосновката е въз основа на разходите до 31 юли тази година, разходите за COVID-19 са 442 млн. лева. Следваме изработения от нас План за противодействие на следващи пандемични вълни. Изрично искам да подчертая, средствата при извънредни обстоятелства може и да се окажат недостатъчни”, заяви Кацаров.

113 млн. са необходими за допълнителни възнаграждения на медицински и немедицински персонал – в лечебните заведения, спешната помощ и РЗИ, всички, които са на първа линия и се срещат пациенти с коронавирус. Месечните възнаграждения са 1000 лева на всички, които имат досег с пациенти с COVID-19.

“Променихме методиката, понеже досегашната беше несправедлива – част от тях се отчитаха само като такива”, аргументира се Кацаров..

За ваксинационната кампания, свързана с изплащане на бонуси за поставена доза, се предвиждат 5 млн.

За Ремдесивир и други лекарствени средства – 34 млн. лева. “Въпреки недостига на средства, ние сме предприели процедури за авансово осигуряване, за да се натрупа резерв, защото опитът показа, че в един момент се изчерпаха при предишни пандемични вълни”, заяви той.

7 млн. за монокоални антитела – за лечение на до 3 хиляди пациенти, които имат проблем с имунния отговор при ваксинация, 14 за Ремдесивир.

През август най-вероятно ще се наложат авансово пари свързано с осигуряването на лекарствени продукти, за да няма дефицит на медикаменти. Ако се забави актуализацията, вероятно ще се потърси такъв вариант.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X