https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЗапочнаха организационните проблеми в Ковид зоната в Русе

Започнаха организационните проблеми в Ковид зоната в Русе

Само дни след отварянето на единствената работещата COVID зона в Русе, тази в ДКЦ-2, се появиха организационни проблеми.

дминистративният директор на УМБАЛ „Медика”, към която е ковид поликлиниката, Алисе Муртезова, обясни, че все още не са доставени оксиметрите, които пациенти с инфекцията трябва да получават. Тези апаратчета, с които се мери ниво на кислород и пулс, трябвало да бъдат доставени от РЗИ. Нямало и указания как ще бъдат раздавани, допълни Алисе Муртезова. Не се знае дали пациентът ще получава оксиметър с протокол, как ще го връща, ако се счупи, повредите как ще се отразяват. Муртезова добави, че в най-скоро време очакват разяснения от РЗИ на тези въпроси.

Тъй като ковид зоната в ДКЦ – 2 работи от 9 до 17 часа в делнични дни, пациентите първо трябва да се обръщат към личния си лекар. Особено в празнични и почивни дни. Така или иначе принципът за преглед и лечение през ковид зоната предвижда пациентът първо да има направление от общопрактикуващ лекар, да има положителен тест и едва тогава се преглежда в ковид зоната на поликлиниката. Обичайно болните държат връзка по телефон с личния си лекар, за да проследява състоянието. Но и д-р Елица Василева, която преглежда в ковид зоната и поставя диагноза, също била на разположение на пациентите си. Самата тя подчерта, че дава възможност на хората, които е преглеждала, да се свързват с нея и също да проследява как се развива инфекцията, защото имало случаи, в които можело да се наложи болнично лечение.

Друг организационен момент, който също подлежи на дискусия, е как болните с ковид, ще си получават безплатните лекарства. „На мен не ми е известно в аптеките да има коридори, които да обслужват само ковид пациенти”, добави Алисе Муртезова. Административният директор на лечебното заведение има и предложения, които ще постави на областен координационен щаб. А те са адресирани към общините. Според възможностите на всяка община да се ангажират със закупуване на лекарства от аптеки, както и да осигурят асистенти по различни програми, които да обслужват пациенти, които са положителни и са под карантина. Това вече е било правено през предходната вълна, когато е имало изключително много заболели от ковид.

„Така хората няма да си нарушат карантината например, за да си купят лекарства от аптеката. Рискът е и да заразят други хора и фармацевтите, защото все повече стават случаите на ковид и трябва да мислим за останалите граждани”, добави Муртезова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X