https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниОсъдиха Саркози на година затвор

Осъдиха Саркози на година затвор

Бившият френски президент Никола Саркози е виновен за незаконно финансиране на кампанията му за президентските избори през 2012 г., постанови парижкият съд, осъждайки го на една година затвор, съобщава „Ройтерс“.

Според повдигнатите на Саркози обвинения, той е похарчил почти двойно повече от позволената сума по време на предизборната президентска кампания преди близо десетилетие. За целта е била наета агенция за връзки с обществеността, чрез която да бъдат представени фалшиви разходи.

Бившият президент отрече нарушенията и не се призна за виновен. Той каза, че не е участвал в логистиката на предизборната си кампания за втори мандат като президент или в начина, по който са изразходвани парите по време на предизборните кампании. Според съда обаче Саркози е бил информиран за преразхода и не е предприел мерки по този повод.

66-годишният Саркози едва ли ще влезе в затвора. Очаква се той да обжалва присъдата – ход, който на практика ще я спре, като съдията каза, че може да изтърпи присъдата у дома с електронна гривна.

Днешното решение представлява втора присъда срещу Никола Саркози през настоящата година. Той беше признат за виновен в отделен процес през март за опит да подкупи съдия и да упражни влияние, за да получи поверителна информация по съдебно разследване. Той отрече всякакви нарушения и по това дело.

Бившият президент беше осъден на три години затвор по време на първия процес – две от които бяха отложени. Той обаче все още не е прекарал каквото и да е време в затвора, докато тече неговата жалба.

Двете присъди могат да принудят Саркози да играе по-дискретна роля на президентските избори във Франция догодина. Той не е планирал да бъде кандидат, но като популярна фигура вдясно се очаква да подкрепи кандидата на своята партия, пише БНР.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X