https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТърговците в Русе трябва да осигурят място на пешеходците да преминават

Търговците в Русе трябва да осигурят място на пешеходците да преминават

Промени в Наредбата за преместваемите обекти и поставянето на рекламни елементи на територията на общината предлага кметът Пенчо Милков. Това се налага заради настъпили изменения в Закона за устройство на територията. Освен това в сегашната наредба съществуват текстове, които не са прецизирани, не са в синхрон, поставени са в различни раздели, взаимно си противоречат, липсват уточняващи текстове за видове външна реклама.

Едно от измененията, които се предлагат, се отнася до разполагането на маси отвън пред обекта. Досега някои търговци слагат маси дори пред витрината на свои съседи. Тъй като това се е случвало нееднократно, с новите правила ще се въведе изискване чадърите и масите за сервиране да се разполагат само пред фасадата на сградата, т.е. пред съответния търговски обект.

Масите пред обектите понякога затрудняват безпрепятственото придвижване. Ето защо се предлага преместваемите обекти да се разполагат върху тротоари, само ако се осигуряват минимална свободна ширина за преминаване на пешеходци от 1.50 м. Ще се въведе изискване преместваемите обекти да се монтират така, че да не нарушават изпълнените трайни декоративни настилки в предвидените зони.

За поставяне на рекламни материали пък върху имот – общинска собственост без сключен договор ще се налага глоба от 100 лв. до 500 лв. за физически лица и имуществена санкция от 200 до 1000 лв. за юридически лица.

Всички граждани могат да предоставят мнение, предложения и становища по качената на сайта на Общински съвет – Русе Проектонаредба в срок до 3 ноември 2021 г.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X