https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБорисов сравни съдбата на македонските българи с чегъртането на ГЕРБ

Борисов сравни съдбата на македонските българи с чегъртането на ГЕРБ

Странен разговор проведе тази сутрин експремиерът Бойко Борисов с представителите на македонските българи, които са на посещение в страната ни от вчера. Лидерът на ГЕРБ прояви неохота да обсъжда тежките проблеми на българското малцинство в Северна Македония. Вместо това повечето време занимава гостите с борбата, която води с президента Румен Радев. Накрая все пак повтори ангажимента, който беше поел като управляващ – да подкрепя българското вето, наложено върху преговорите за членство на съседката ни в ЕС, докато Скопие не впише малцинството ни в своята конституция и не спре с речта на омразата.

Още в самото начало на разговора водачът на ГЕРБ се впусна в атака срещу Румен Радев. “И Америка, и Европа отърваха ковида. България, за съжаление, има такова правителство, че продължаваме седмици наред да сме първи по смъртност. И днеска 154 души са починали. 154 … Докато се борехте в Македония за ваксини, аз бях осигурил 3 милиона. Те ги продадоха. По половин милиард на седмица теглиме дългове. Бяхме за пример на Балканите, сега дори не ми се говори на тази тема. Учениците не учат, абе всичко най-лошо, което можеше да ни се случи, се случи”, мрачно заразказва Борисов на смълчаните гости.

След което той заяви, че основният проблем – признаването на българското малцинство, всъщност е “един от най-малките проблеми, които ще бъдат решени”. “Просто нашите усилия с вас трябва да вървят в посока как да преодолеем кризата в отношенията между двете държави. Защота демократичният свят ни се подиграва – и на вашия инат, и на нашата слаба дипломация”, каза Борисов. И даде като модел за пример отношенията на България с Турция, които отчете като своя заслуга. “Ние със съседна Турция, дето се вика, толкова наследени, вековни проблеми има, и накрая, вместо да ни разделят българските мюсюлмани, те ни създадоха мост на приятелство между двете държави и, колкото по-добре живеят, толкова повече нашите отношения с Турция са по-добри и по-безконфликтни”, обясни той.

После не се сдържа и мина отново на Радев – обвини президента, че заради него страната ни е изпаднала в изолация, спомена за казуса с гражданството на бившия служебен министър Кирил Петков, а накрая прокламира пълния провал на служебното правителство.

Петър Колев – един от гостите, председател на партията “Граждански демократичен съюз”, се опита да го върне към темата. Той посочи, че проблемите на македонските българи са се усложнили в последно време, и подчерта специално отговорността, която носи ГЕРБ, като най-голяма политическа сила в България.

“Ние българите в Македония най-силно желаем европейско бъдешще на страната си, защото сме европейски граждани. Но този национален интерес на Северна Македония не трябва да бъде поредният, който да бъде осъществен за сметка на националните интереси на българския народ и особено на онази част от българския нард, които живеем в Северна Македония. Мислехме, че с подадена братска ръка от България, нашите проблеми естествено ще се решат. Точно обратното се случи’, изтъкна Колев.

“Ние искаме простички неща, г-н Борисов, от македонската държава. Ние не желаем специално отношение към нас. Ние искаме просто равенство, което е една от основните европейски ценности”, добави лидерът на ГДС. Борисов го прекъсна, за да го пита дали иска кафе. След това, ни в клин, ни в ръкав, взе да разказва за някакъв кмет от ГЕРБ, бивш военен, който го посрещал по военному.

Когато Колев най-накрая получи възможност да продължи, той предупреди: “Ако нещата продължават така, нашите деца ще напуснат Македония, ние ще напуснем Македония, защото не можем да работим там, а те не могат да учат там, и накрая ще се случи така, че с българско позволение да изчистим Македония от последния българин, който живее там. Това е същината на нашия проблем.”

Това емоционално предупреждение се посрещна от Борисов така: “Значи вие се чувствате в момента като нашите симпатизантни от ГЕРБ, които Радев се опитва да ги изчегърта. Само че така ги чегъртаха 6 месеца, че изчегъртаха държавата.” На гостите обаче аналогията не им стана забавна. Накрая Борисов се принуди да заеме конкретна позиция: “Този език на омразата трябва да го забравят. Те знаят, че за да ползват подкрепата на нас, в каквато и да е форма – дали управляващи или опозиция, малцинството трябва да се впише в конституцията. Точка.”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X