https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЯнка Такева: Тестването на децата да се прави от родителите, учителите не...

Янка Такева: Тестването на децата да се прави от родителите, учителите не сме слуги

Съюзът на българските учители към КНСБ е на мнението, че тестовете за COVID-19 на учениците трябва да се правят вкъщи от родителите. Това стана ясно от думите на председателката на учителския синдикат Янка Такева по БНТ.

“Тестването е решение, но трябва да се прави от родителите. Това тестване трябва се извършва не от учителите в училище, както иска сега някой да ни вмени това задължение, то трябва да се извършва от родителите и да идват с направения тест в училище”, коментира синдикалистката.

Тя изказа недоволство, че ако тестването се прави в началото на учебния ден, то учителите “трябва да променим целия режим, да изгубим един учебен час”.

“Защо превръщате учителите в слугини? Това не е ролята на учителя”, застана Янка Такева зад нежеланието на педагозите да правят тестове два пъти седмично сутрин в началото на първия час.

Янка Такева подчерта, че е грешка изобщо решението за прекъсването на присъственото обучение за най-малките ученици.

“Имаме решение на отрасловия съвет, между 8 и 10 ноември трябва да се върнат децата от 1-ви до 4-ти клас. Изключително е пагубно децата, когато са в етапа на ограмотяване, да стоят вкъщи”, коментира Янка Такева. “Ако продължаваме така да неглижираме присъственото обучение, ще бъде пагубно”, допълни тя.

Такева не скри, че СБУ е против въвеждане на задължителна ваксинация за учителите. По думите й това е доброволен акт, а освен това е и политическо решение. Такева съобщи, че в СБУ са ваксинирани 40% от педагозите.

Според нея не бива да се превръщат в жертва на случващото се учениците и учителите.

“Колкото народ, толкова и мнения! Има правила, правилата в пандемия са такива и такива”, изтъкна синдикалистката с акцент, че те трябва да се спазват, но всичко се променя непрекъснато.

В отговор на въпроса дали учителите също трябва да получават допълнително заплащане като за работа на първа линия, председателката на СБУ е категорично “за”.

“Да. Разбира се, че се водят такива разговори в момента”, каза Такева

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X