https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдраве57% от паралелките в началния курс в Русе се връщат в клас

57% от паралелките в началния курс в Русе се връщат в клас

57% от паралелките от 1 до 4 клас в Русенска област са готови да учат присъствено, защото родителите на децата са съгласни да бъдат тествани. Това съобщи за в. „Бряг“ началникът на Регионалното управление на образованието в Русе Росица Георгиева.

От 334 паралелки в областта се връщат обратно в клас

192 паралелки, или 6087 ученици. Образователните институции на територията на областта са 55, като 31 от тях са в община Русе, останалите в другите общини. Росица Георгиева съобщи още, че най-вероятно тестването няма да може да започне от утре, защото все още се чакат тестовете за областта. Всяка от образователните институции е създала организация на екипи, които ще правят пробите на децата, засега няма искания за помощ от БЧК, коментира още Росица Георгиева. Освен това тя допълни, че в момента, в който тестовете пристигнат и бъдат разпределени по училища, ще има гратисен период от два дни, в който учители и родители да се подготвят за процедурите по щадящите тестове. Очаква се всяко училище да публикува на интернет страницата си информация за времето и организацията на връщане на децата в клас.

Вчера от просветното министерство съобщиха, че учeницитe oт 1 дo 4 ĸлac в 15 oблacти, cpeд ĸoитo и Pyceнcĸa, щe пpoдължaт дa ce oбyчaвaт oнлaйн. Toвa щe вaжи, дoĸaтo пpиcтигнaт пopъчaнитe oт Mиниcтepcтвoтo нa здpaвeoпaзвaнeтo oщe 200 000 щaдящи тecтa зa СОVІD-19. Kъм тoзи мoмeнт тeзи тecтoвe нe ca нaлични в бaзaтa нa БЧK в c. Лoзeн и нямa инфopмaция ĸoгa щe бъдaт дocтaвeни.

В основно училище „Иван Вазов“ преобладават родителите, които са подали декларации за тестване на децата им. От 13 паралелки в това училище осем се връщат присъствено, когато пристигнат тестовете. Мария, която е в 4 клас, споделя, че иска да бъде в клас, а същото желаят и съучениците й. Затова и майка й подписва декларацията за съгласие. Над 50% от родителите в тази паралелка са на същото мнение. „В електронната форма на обучение ние, родителите влизаме в ролята на учители след края на работния ден”, заяви майката на Мария.

Директорът на ОУ „Иван Вазов“ Теодора Йорданова споделя, че пробите ще бъдат вземани в класните стаи, а ще бъдат съхранявани в кабинета на медицинската сестра. Тестовете ще се правят от учителите, а експеримент на Нова показа, че тестването би могло да стане за не повече от 5 минути, особено когато човек е запознат как се борави с теста. След направеното изследване Мария каза, че е много лесно и изобщо не е страшно. И когато разбра, че резултатът е отрицателен, зададе въпрос дали това е добре. А майката трябваше да обясни, че за разлика от ежедневието, където положителните неща са добри, а отрицателните-лоши, в случая с вируса е обратното.
Други родители от това училище също заявиха желанието им децата да се върнат в клас. Не само заради по-качественото обучение, но и заради социалните контакти на децата. Майки бяха категорични, че техните деца предпочитат да дават проба два пъти седмично за тест, но най-после да са в училище.

„Имам пълно доверие на хората, които ще работят с моето дете, включително и по отношение за вземане на пробите. Дъщеря ми е подготвена и няма нищо против, не е стресиращо“, каза друг родител на ученик от училище „Иван Вазов“.„След като това е начинът децата да бъдат върнати в училище – това е моят аргумент. Да контактуват с учители и ученици, а не да бъдат затворени пред мониторите“, заяви родител. Друга майка допълни, че е твърдо убедена, че трябва най-малките да са в присъствена среда.

Голяма част от родителите подкрепят идеята за щадящите тестове, щом това е единственият вариант децата отново да се върнат в класните стаи.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X