https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЧетирима се борят за директорския стол на Операта в Русе

Четирима се борят за директорския стол на Операта в Русе

На 9 февруари ще стане ясно кой ще влезе като управляващ Русенската опера за следващите четири години. В 10.30 ч. в сградата на Министерството на културата за поста директор ще се състезават четирима кандидати. Това са известният бас и драматург в Държавна опера-Русе Пламен Бейков, досегашният директор Иван Кюрчиев, оперният режисьор Георги Симеонов и диригентът Иван Илиев.

Най-малко познат на русенската публика е диригентът Иван Илиев, който след завършване на НМА „Проф. П. Владигеров“ в София през 1998 година учи дирижиране и в университета на Индиана при проф. д-р Майкъл Еселстрьом. Работи като преподавател и диригент там. От 2006 г. е асистент и докторант по оркестрово дирижиране на д-р Джулиан Шу в Държавния университет на Луизиана, откъдето има магистърска степен по оркестрово дирижиране. Бил е диригент на филхармониите в Плевен и Враца, отбелязва Бряг.

Георги Симеонов беше през сезон 2018/2019 артистичен директор и заместник-директор на Държавна опера-Русе. Завършва магистърска степен по музикално-сценична режисура в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Павел Герджиков. Специализира оперна режисура при Франко Дзефирели в Италия (2003 -2007). Като асистент-режисьор в Националната опера в София е бил асистент на руския постановчик и педагог проф. Борис Покровски, работи съвместно с акад. Пламен Карталов и проф. Павел Герджиков, с Петър Щърбанов и Емил Бошнаков. Георги Симеонов създава Опера „Нова” – България, единственият по рода си оперен театър в страната, замислен като платформа за обучение и кариерно израстване на оперни певци от целия свят. Симеонов е известен с активната си гражданска позиция и остра критика към наболели професионални проблеми. Ярък защитник на младите дарования в оперното изкуство.

Иван Кюркчиев и Пламен Бейков като дългогодишни артисти в оперния ни театър са добре познати творци и общественици в града.

Който и от четиримата претенденти за поста директор на Държавна опера-Русе да спечели конкурса обаче, го очакват изключително тежки проблеми. От една страна е ремонтът на сградата заради изгорелия й покрив, а от другата – натрупаните в последните години дългове в размер на 4 770 000 лева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X