https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПарламентът обсъжда Бюджет 2022

Парламентът обсъжда Бюджет 2022

Народното събрание продължава работата си с обсъждането на бюджета за 2022 на първо четене.

Преди това председателят на НС Никола Минчев почете с обръщение 143-та годишнина от първото Учредително събрание “на новата ни свободна Трета българска държава”.

“На 10 февруари 1879 г. преди 143 години е проведено Учредителното събрание във Велико Търново на новото ни Народно събрание, припомни той.

“Тази дата отбелязва няколко ключови процеса. За времето си учредителният акт е акт на смелост и модернизация. Създаването на народно представителство и на парламент е равно на революция за времето си, заяви Минчев. Днес свободата да бъдем независими и с равни права го приемаме за даденост”, отбеляза той. “Да бъдем на висотата на очакванията на българските граждани и с разум и воля да приемаме най-добрите решения за България”, призова депутатите Никола Минчев.

Халил Летифов поощри председателя на НС за обръщението му, като препоръча, че е нужно Народното събрание да го има и след днешните депутати, и то да бъде с авторитет.

В началото на заседанието се чуха оплаквания, че сайтът на парламента не работи. От трибуната се оплака Георги Ганев от ДБ, който добави, че не може да ползва и служебния си имейл.

Депутатите продължават работа по приемане на бюджета на държавата, а 7 депутати гласуват онлайн заради карантина.

Макрорамката на държавата предвижда ръст на БВП от 4,8%, заложени са 5% безработица и дефицит в размер на 4,1%, като се вземат предвид разходите за ковид мерките .

Заложеният дълг е общо над 7 млрд. лева, от които 4,3 млрд. лева са нов заем, а други около 3 млрд. лв. са за рефинансиране на стар дълг.

Бюджет 2022 трябва да влезе в сила от началото на април. Заложена е и актуализация на бюджета още в средата на годината.

В програмата на парламента за четвъртък е планирано и приемането на първо четене на промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X