https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПротест на лозарите затваря част от пътя София - Русе в петък

Протест на лозарите затваря част от пътя София – Русе в петък

Лозарите от област Плевен ще излязат на протест този петък, като готвят блокада на главния път София – Русе

Това съобщи Албена Симеонова, член на Националното сдружение на българските лозари и производител от Плевенско, предаде БТА.

От Сдружението са изпратили писмо до министъра на земеделието, в което са поставени множество актуални въпроси и казуси за решаване в сектор лозарство, като са посочили, че, ако до днес, 23 февруари, не се получи отговор с конкретни действия, ще започне общонационален протест в цялата страна.

“Лозарите са най-пренебрегнатите от земеделските производители, няма национални доплащания за нас и всичко, което получаваме, е 27 лева на дка”, коментира Симеонова. Тя добави, че лозарите са поискали от земеделското министерство финансова подкрепа. “В Министерство на земеделието срещаме разбиране, но не и от страна на финансовото министерство”, добави Симеонова. По думите ѝ цените на гроздето и на виното не са се променили у нас, за разлика от тези на плодовете и зеленчуците, консумативите обаче скачат, разходите за работна ръка се увеличават. “Розопроизводството и лозарството са националното лице на България”, подчерта Албена Симеонова.

Протестът на лозарите от Плевенска област е планиран да се проведе на 25 февруари, петък, от 08:30 до 10:30 часа на детелината край Плевен в посока Долни Дъбник.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X