https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПревозвач спира 9 автобусни курса в Русе

Превозвач спира 9 автобусни курса в Русе

9 курса на автобусни линии ще спрат в областта, потвърди за в. „Бряг“ Иван Ангелов, собственик на фирма „Метеор“ АД и член на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Тепърва се прави анализ на пътникопотока и разходите по конкретните курсове, за да се прецени за кои часове те ще отпаднат. Дестинациите, за които става дума, са Щръклево- Нисово, Пиргово, Юделник, Русе-Варна, Сваленик, поясни Ангелов, като уточни, че говори единствено за неговата фирма. Той обясни, че вече е спрял линията си до Красен още преди десетина дни, защото има 20-30 пътника общо за 5 курса на ден.

„Автогарите вдигнаха таксите, горивото е 3 лева, заплати на шофьорите, не става само с вдигане цените на билетите. Ние сме ги повишили с 20%, и въпреки това не е достатъчно, за да си покриваме разходите, дори не говорим за печалба“, обясни Ангелов. Той даде конкретен пример – при цена на билет до Пиргово 2 лева, при максимум 6 човека, които пътуват натам, обратно автобусът се връща празен. 6 лева е таксата за автогарата, 13 лв. получава шофьорът, а 25 лева е горивото – т.е. 12 лева приходи при 54 лева разход.

„Искаме държавата да ни подпомогне и да има промяна в начина на финансиране на база км след финансова обосновка. Ние сме в услуга на държавата, извършваме социална дейност. Досега обаче не съм чул министъра на транспорта да говори за автобусен превоз, говори за самолети, за влакове, но за нас – не.“ Ангелов каза още, че и застрахователите са променили начина на застраховане. Ако преди годишно е струвало на превозвача 1000 лева, сега плаща по 16 лева на място, което прави 22 400 лв. годишно само за застраховки.

„Очакваме среща с транспортния министър Николай Събев и финансовия – Асен Василев, за да обсъдим помощта от страна на държавата за междуселищния транспорт“, каза за в. “Бряг“ Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Тя поясни, че по техни разчети са им нужни около 80-85 млн. лева. Преди месеци Асен Василев им е отказал дотиране от държавата, като обяснил, че това може да се обсъжда при актуализацията на бюджета през юли. „Юли вече не е опция за нас, няма да оцелеем“, каза още Милтенова.

От Община Русе заявиха за в. „Бряг“, че от страна на управата няма да има спиране на автобусни линии, но тези решения се вземат от превозвачите. Засега няма да има увеличение на цената на билетчето за градския транспорт.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X