https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоХудожникът Валентин Георгиев загуби делото срещу ОУ „Иван Вазов“

Художникът Валентин Георгиев загуби делото срещу ОУ „Иван Вазов“

Съдът в Русе е отхвърлил искането на художника Валентин Георгиев – учител по изобразително изкуство в ОУ „ Иван Вазов“ – град Русе за нарушени авторски права срещу учебното заведение при създаването на стенопис в кабинет №105 на ОУ „Иван Вазов“.

Разглеждайки всички събрани доказателства, съдът намира, че нарисуваното от ищеца не е обект на авторско-правна закрила, тъй като не притежава посочените белези, в частност, този да е произведение на изкуството и да е изразено в обективна форма. Липсват доказателства нарисуваното от ищеца на стената на стая №105 да изразява по оригинален начин неговите творчески способности, нито да носи негов индивидуален отпечатък.

От показанията на свидетелите се установява, че нарисуваните фигури /музикални символи, пеещи птици/, по-скоро могат да се приемат като рутинна негова работа, която не носи посочените белези. Ето защо съдът намира, че не се касае до произведение на изобразителното изкуство по смисъла на чл.3, ал.1, т.5 ЗАПСП и същото не подлежи на закрила от закона.

Съдът счита, че установеното обстоятелство, че ищецът е утвърден художник, с богата творческа биография, носител на множество награди, не означава, че нарисуваното от него, което не носи посочените белези, е произведение на изкуството, което да е изразено в обективна форма.

Следва да се отбележи, че тезата на ищеца за приложимостта на чл.41 ЗАПСП, е несъстоятелна. Нарисуваното не е създадено в рамките на трудовото правоотношение, тъй като ищецът няма такова трудово задължение. Същото, както бе посочено, е създадено в рамките на дадено устно съгласие от директора и с оглед подобряване на средата в училището. Всички разпитани по делото свидетели са дали еднопосочни показания в този смисъл, а именно, че нарисуваното е станало със съгласието на директора, както и че резултатът е бил харесван от учителите и учениците.

По така изложените съображения съдът намира, че претенцията на ищеца за заплащане на обезщетение за нарушено авторско право се явява неоснователна, поради което следва да бъде отхвърлена.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X