https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаРумен Радев е първият президент, летял с един от най-модерните изтребители -...

Румен Радев е първият президент, летял с един от най-модерните изтребители – Eurofighter

Благодарение на възможността да летя на един от най-съвременните изтребители на света. Благодарение на испанските авиатори и техници, които заедно със своите български събрани се грижат за сигурността на небето над България. Това заявява президентът Румен Радев, след като провежда демонстрационен полет на изтребителя Eurofighter EF-2000 Typhoon във всеки ден от посещението си в Испания.

През февруари изпращаме у нас 4 свои изтребителя (Eurofighter) за изпълнение на мисии по съвместна охрана на българското небе. Eurofighter EF-2000 Typhoon е многоцелеви изтребител, съвместима разработка на компанията от няколко европейски страни. Испанските ВВС разполага с над 60 такива самолета.

Демонстрационният полет днес ще бъде извършен от военновъздушната база в Торехон де Ардос, североизточно от Мадрид. Той беше изпълнен с най-модерната версия на Eurofighter – Bravo.

Специално за полета дойдоха две двойки такси изтребители от военновъздушната база в Албасете, на около 250 километра от Мадрид.

Румен Радев е първият президент, който участва в полет с този най-модерен самолет на въоръжените в испанските ВВС. Полетът е жест от испанския крал Фелипе Шести към българската държана глава, имайки предвидени, че Радев по професия е военен пилот, отбелязва БТА.

В Европа бушува война. Мисията на професионалните професионални е да запази мира с цената на живота си и да не допуска войната да се разраства. Това заяви държавната глава пред журналисти след като демонстрира полет на изтребителя Eurofighter EF-2000 Typhoon на испанските Военновъздушни сили.

Румен Радев подчерта, че военните отдават своя професионализъм в службата за мира и сигурността, с трезват преценката за опустошителния потенциал на войната, която, поете ми, политиката и демагози често не притежават или пренебрегват в името на партийни и полезни цели. „Много от тези политики никога не са рискували живота си, но с охота излязат на риска живота на другите“, публикуват глава.

Президентът изрази признателността на испанските авиатори и техници, които заедно със своите български събрания, гарантират сигурността на небето в България.

Държаният глава отличен с начален знак на президента 14-о авиокрило от състава на испанските Военновъздушни сили за приноса им в усилване на охраната на въздушното пространство на Република България и източния фланг на НАТО и за отличното им взаимодействие с българските Военновъздушни сили.

Българският президент и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили посети Логистичния център за въоръжените и изследванията на край Мадрид и Оперативния център на Южното командване на НАТО.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X