https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРазкриват близо три пъти повече работни места в Русе по регионална програма

Разкриват близо три пъти повече работни места в Русе по регионална програма

Близо три пъти повече работни места ще бъдат разкрити от юни тази година по регионалната програма за заетост в област Русе. Това бе съобщено от областния управител Анатоли Станев след одобрението на стратегическия документ от Министерството на труда и социалната политика.

Новите работни места са 252 спрямо 85 през 2021-а. Освен това териториалният обхват е двойно по-голям. Ако през изминалата година разкритите позиции са били в 36 населени места, то сега те са във 66 градa и села, и обхващат всички общини от региона. Най-много работни места са предвидени на територията на община Русе – 90, а най-малко в Иваново – 10.

Целта на регионалната програма за заетост е да допринесе за повишаване на заетостта в региона, намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила в Русенско. В обхвата на целевата група се включват: продължително безработни; безработни младежи до 29 години; младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни над 50-годишна възраст; безработни с ниска професионална квалификация; хора с увреждания, сред които и обезкуражени. По данни на Дирекция „Бюро по труда” към края на миналата година в областта средногодишното равнище на безработица е било 5.4 на сто.

Основните дейности, които ще извършват наетите по програмата, са поддържане и опазване на общинска и държавна собственост, детски площадки, алеи, паркове, строително ремонтни, товаро-разтоварни дейности и такива, свързани с техническото обезпечаване на определени дейности от административен характер.

За първи път при разработването на всяка Регионална програма общините трябваше да планират субсидирана заетост за хора от целевата група, на основата на партньорства с предприятия от частния сектор. Хората ще бъдат назначени до втората половина на юни, като те ще бъдат на пълен работен ден. Възнаграждението, което ще получават, ще бъде с размера на минималната работна заплата. Продължителността на програмата е за шест месеца, т.е. тези 252 души ще имат осигурена заетост до средата на месец декември. Общата сума за годината е малко над 1 284 000 лв., което е над три и половина пъти повече от 2021 г. когато са били отпуснати по програмата около 350 000 лева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X