https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаПендаровски определи Петков като "самотен персонаж" в българската политика

Пендаровски определи Петков като “самотен персонаж” в българската политика

Българското вето за началото на преговорите на Северна Македония с Европейския съюз ще остане, но Скопие трябва да внимава с избора на други обединения, а в София премиерът Петков се опитва да омекоти “националистическото крило”, но е сам.

Това обяви президентът Стево Пендаровски в интервю за предаването “Утрински брифинг”.

Според него не може да се очаква промяна в позицията на България за наложеното от нея вето, но трябва да се има предвид и че позициите в Северна Македония също се втвърдяват: той цитира проучване, според което 72% от гражданите “са против споразумение с България, дори и при условия на запазване на идентичността”, макар да не уточни кое е то.

Очакванията през изминалите години бяха “твърде големи”, а всъщност ще мине много време, преди страната да стане част от ЕС, каза Пендаровски. Според него трябва да се има предвид и политическата сцена в България:

Българският премиер Кирил Петков е самотен персонаж в политическата сцена на България. Оценката ми е, че Петков се опитва с всичко, което прави, да смекчи националистическото крило в България.
Стево Пендаровски, президент на Северна Македония

Същевременно той предупреди, че Скопие трябва внимателно да преценява участието си в различни съюзи: например “Отворени Балкани” (проект на Сърбия, Албания и Северна Македония), засилващ регионалната интеграция. Следващата среща на върха е в Охрид, в началото на юни, и към проекта – който според критици може да отклони страните от евроинтеграцията им и да стане алтернатива – е възможно да се присъедини и Черна гора, чийто нов премиер ще присъства и който допусна ангажимент към всеки полезен за страната му формат.

Идеята на “Отворени Балкани” е добра, но съществува възможност той да стане алтернатива на ЕС, каза Пендаровски. Той изрази опасение, че тя може да се превърне във формат, какъвто бе предложен от френския президент Еманюел Макрон (той има предвид т. нар. Европейска политическа общност, идея, изразена като възможност за създаване на концентричен кръг около държавите от ЕС, приобщаващ страни като Великобритания и Украйна). “Трябва да знаем дали инициативата на Макрон се отнася за Украйна, Грузия и Молдова, или обхваща и нас.”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X