https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОбластната управа в Русе и "Център Динамика" ще си партнират в превенцията...

Областната управа в Русе и “Център Динамика” ще си партнират в превенцията на емоционални травми при деца

Областна администрация – Русе и Сдружение „Център Динамика“ продължават сътрудничеството си в сферата на социалното партньорство. По-рано днес областният управител Анатоли Станев и управителят на неправителствената организация Деана Димова подписаха споразумение за по-активна съвместна работа в превенцията и борбата с последствията от неблагоприятните преживявания в детството.

Според експерти емоционалните травми крият сериозен риск за здравето в зряла възраст. Множество проучвания, сред които и анализ на Националния център по обществено здраве сочи, че подобни травми могат да се окажат предпоставка за психични разстройства, сърдечносъдови заболявания, карциноми и в крайна сметка да се стигне дори до ранна смърт. Именно затова двете институции обединяват усилията си и ще предприемат общи действия по обучения на заинтересованите страни. Ще се организират и провеждат съвместни форуми, на които фокусът ще бъде поставен върху възможностите за ранно разпознаване на насилствено поведение в домашната среда, борба с агресията, както и с всякакви форми на зависимости сред подрастващите. Акцент ще бъде и провеждането на подробна информационна кампания.

Подобни травми засягат над 10 милиона деца в целия Европейски съюз ежегодно. У нас не се води официална статистика, но по данни на неправителствени организации от 30% до почти два пъти са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадали от домашно насилие. Нещата са още по-притеснителни, когато се отчете и въздействието на Ковид-кризата. Продължителната изолация, заедно с икономическите последици за семействата, породиха различни видове кризи в домашната среда, често отключващи насилие, тормоз, влошено психично здраве и психологически проблеми. Ограниченият достъп до здравна помощ и до различни видове специалисти допълнително задълбава ситуацията и може да има по-дългосрочни последици. По данни на ДАЗД от Националната телефонна линия за деца 116 111, най-много случаи на насилие над деца за 2020 година има регистрирани в семейна среда – 560 сигнала, следвани от тези на улицата – 62, които са девет пъти по-малко.

Инициативата се реализира в рамките на проект „Използването на мултидисциплинарен подход за разпознаване и работа с деца, преживели травма (MARTE)” по програма REC-RDAP-GBV-AG-2019, като досега Областната управа в Русе бе асоцииран партньор по проекта.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X