https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоУченичка от МГ „Баба Тонка“ завоюва сребърен медал по астрономия

Ученичка от МГ „Баба Тонка“ завоюва сребърен медал по астрономия

Ученичката от МГ „Баба Тонка“ Елена Йорданова спечели сребърен медал на Международната олимпиада по астрономия. Най-престижният турнир за годината се проведе онлайн с виртуален домакин Италия. В българския отбор участваха 10 ученици. Нашите гимназисти се конкурираха със състезатели от цял свят и завоюваха 3 златни, 5 сребърни и 2 бронзови отличия, съобщава mediabricks.bg.

Елена беше включена в младшата група заедно с Атанас Митрев (ЕГ “Христо Ботев”, Кърджали), Мартин Недев (ППМГ “акад. Боян Петканчин”, Хасково).

Златни медали спечелиха Маргулан Исмолдаев с най-добър резултат в група гама, Михаил Банков с най-добър резултат в младша група и Лора Лукманова. Сребърните са за Гео Калфов, Елена Йорданова, Константин Кръстев, Баян Гечев и Мартин Недев, а бронзовите отличия са за Атанас Митрев и Калоян Цанев.

Техни ръководители са д-р Ева Божурова (НАОП “Николай Коперник”, Варна) и Светлана Цекова (Съюз на астрономите в България).

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г., а България се включва в олимпиадата през 1998 г. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X