https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДесислава Атанасова успокои: Името ми не е било на дневен ред да...

Десислава Атанасова успокои: Името ми не е било на дневен ред да съм кандидат за премиер

„От ГЕРБ опитваме да постигнем консенсус – с контактни групи, вероятно лидерът Бойко Борисов няма да е номинацията за премиер”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Като пример за стремежът на ГЕРБ сега да са диалогични тя изреди, че техните политически противници от ПП сега искат и Борисов да участва в преговорите за съставяне на кабинет.

„Преди това го пенсионираха, искаха да се откаже от лидерството. Сега са осъзнали, че ГЕРБ е Борисов и Борисов е ГЕРБ. След като ГЕРБ отново е първа политическа сила – 2 г. хули, обиди, изчегъртване”, изтъкна първият резултат на ГЕРБ от предсрочните избори от 2 октомври.

„Ако няма правителство, оставаме със служебен кабинет, без бюджет. В ситуация, каквато не се знае каква ще е зимата, това би било несериозно отношение и неосъзнаване на фактите. Ние призовахме да седнем предварително да си отговорим на въпроса – българските политически партии искат ли законодателния орган на държавата да работи. Искаме правителство, но на него му трябва подкрепа”, обясни политическата ситуация Атанасова.

„Предпочитаме да говорим по съгласието и да го търсим за политики и приоритети – как ще решим кризите. Очертава се вероятно продоволствена криза в света”, изтъкна тя.

Относно шансовете за сформиране на правителство с първия мандат тя цитира заявеното от партийния си лидер в с. Малък Поровец, Исперихско, че ако всички изключат тези три партии – (ГЕРБ, ПП и ДПС), то дори математически правителство не може да бъде съставено. Избирателите казаха ясно, че не дават мнозинство на нито една партия. Вероятно ни казаха, че им е омръзнало от избори. Ние предложихме нещо нестандартно – да се водят разговори в контактна група. Най-странното е някой да откаже диалог”, заяви Атанасова.

С „Възраждане” дори и контактната ни група не установи отношение, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Корнелия Нинова постъпи като държавник. Ние идеологически сме противопоставени с БСП, но по темата избор на председател на Народното събрание намерихме допирна точка и това бе разумният избор”, обясни Атанасова избора на Вежди Рашидов.

За разговорите с президента Румен Радев тя каза: „По някои от темите сме съмишленици – на България й трябва редовно правителство, което да се справя с кризите. Подкрепяме намерението за новите самолети, бихме подкрепили и модернизацията на армията. Нашите отношения са ясни, те са прагматични. Когато става въпрос за България може да споделяме едно и също мнение. Над 5 млрд. лв. са инвестициите в БА”. В същото време Атанасова не отговори на репликата, че армията ни е в отчайващо състояние.

„Със сигурност 2-та процента за отбрана от БВП трябва да продължи. Ние ще подкрепим проекта за решение за модернизация на БА”, допълни Десислава Атанасова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X