https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИзабелла Димитрова: Русенци отново започнаха да пътуват, имаме спешна нужда от нов...

Изабелла Димитрова: Русенци отново започнаха да пътуват, имаме спешна нужда от нов мост над Дунав

Изабелла Димитрова е собственик на “Александра Травел” – една от най-големите туристически агенции в региона. Компанията организира автобусни и самолетни екскурзии и почивки в България и чужбина.

-Успяхте ли да се възстановите след Ковид пандемията?

-До една степен успяхме да се възстановим. Радваме се, че хората започнаха да търсят необходимите за тях екскурзии. Всички чакаха с нетърпение да приключи тази пандемия, за да могат отново да пътуват и да се почувстват свободни. Определено успяхме да възстановим част от нашите загуби. Разбира се, ще отнеме още малко време за пълното възстановяване. Има интерес и хората имат нужда да пътуват.

-Наложи ли се да се разделите с част от вашите колеги?

-За съжаление претърпяхме доста промени. Трябваше да освободим много хора от нашия персонал, защото спряхме да работим. За щастие успяхме да възстановим работата и да започнем да работим с нови хора, които дават сърцата и желанието си да бъдат в тази сфера. Радвам се, че не всички промениха професионалното си развитие, а останаха още такива, които обичат туризма и желаят да се развиват в тази сфера.

-Срещнахте ли адекватна подкрепа от страна на държавата?

-Определено имаше подкрепа от страна на държавата. Аз лично успях да се възползвам от нея, може би не беше напълно достатъчно за нашия бранш. Все пак имайки някаква подкрепа човек се чувства по-добре и щастлив, че не е сам.

-Започнаха ли масово русенци да пътуват?

-Определено има голям интерес от русенци да пътуват. Беше много приятно още през месеците април и май, когато някои от тях дойдоха и казаха, че са си набелязали по няколко екскурзии през годината, за да наваксат пропуснатото време.

-Коя е дестинацията, която най-често посещават през последните месеци?

-През последните месеци най-много продаваме за Румъния, Турция, голям интерес има към Египет и много запитвания за екзотичните дестинации като Мексико, Доминикана и Тунис.

-Кои са топ дестинациите за Коледа и Нова година?

-Със сигурност Турция е топ дестинацията, отново успяха да дадат много добри цени. Успяха да удържат на всичко, което се случи. Интерес има и към Египет, Албания и европейските държави заради коледните базари. Има интерес и към коледните базари в Румъния.

-С колко се повишиха пакетите тази година? Забелязва ли се скок в цените на екскурзиите и почивките?

-Има скок, може би около 10-15%.

-По-скъпите цени влияят ли на желаещите да пътуват?

-В един момент се усети, особено през месец септември, когато имаше леко отдръпване на клиентите. Може би бяха повлияни от данните, показвани всеки ден по телевизията. Постоянното говорене, че трябва да се свие потреблението се усети. За щастие хората предпочетоха да пътуват и да изкарат Коледа и Нова година така, както трябва да бъде.

-Какви са тенденциите за 2023 година?

-Отново започна търсенето на ранни записвания за лятото на 2023 година. Българските хотели бързо заявиха цените си за лятото. Хърватия и Черна гора също рано изпратиха офертите си, както и Гърция.

-ЕК отпуска 207 милиона евро в пограничните райони на България и Румъния, голяма част от тях ще бъдат инвестирани в туризма. По какъв начин ще повлияе тази програма на бранша и от какво имате най-голяма нужда?

-Направиха се много проекти, за част от тях не бяхме информирани. Досега не съм усетила възможност туроператори да се включат в тези проекти. Бих предложила да се изговорят нещата с нашия бранш, да се направят смислени проекти между България и Румъния, за да може туристите да се възползват. Много се надяваме да се олекоти преминаването на границите, защото се чака изключително много, не е добре за туристите, не можем да изпълним нашите програми и се превръщаме във виновни. Надявам се Европа да погледне по-мащабно и смислено на проектите за нов мост между България и Румъния и да бъдем приети в кратки срокове в Шенген.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X