https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПчеларите също ядосани, изгориха кошер на протеста в Русе

Пчеларите също ядосани, изгориха кошер на протеста в Русе

Протест на земеделците затвори движението към Дунав мост при Русе. В недоволството се включиха зърнопроизводители от 12 области, като към тях се присъединиха и представители на други браншове – млекари, овощари, пчелари. Блокадата е заявена от 10 до 16 часа, но се очаква да приключи по-рано.

Този път протестът е насочен изцяло към Европейска комисия и е в подкрепа на земеделците в Румъния, които затвориха част от границите си и са се събрали и пред представителството на Европейската комисия в Букурещ. Българските производители обясниха, че нямат претенции към държавата, която е заставала зад тях, а искат да ги чуе Европа.

„За първи път има разбирателство на няколко страни против действията и либерализацията на вноса на украинско зърно. Не можем ние повече да поемаме удара върху нас, върху производителите, които са. Всички сме солидарни с Украйна, но нека и стара Европа си поеме своя дан. Ние искаме едно – искаме мерки, с които да си осигурим бъдещето. Идва последваща нова реколта, която няма какво да правим, защото складовете са пълни“, каза Костадин Костадинов, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Протестът е подкрепен и от други браншове, тъй като от вноса на украинските стоки без мито страдат всички, предава Русе медиа.

Освен шествието с трактори, което затвори достъпа до граничния пункт, протестиращите демонстративно запалиха и пчеларски кошер. „Правим го, за да покажем как в момента изгаря българското пчеларство – бавно, но сигурно, при това докрай“, обясни Иван Кънев, председател на Регионалния пчеларски съюз-Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X