https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество250 участници се включиха във велопохода Русе - Гюргево

250 участници се включиха във велопохода Русе – Гюргево

Около 250 участници се включиха в традиционния велопоход „Помни героите!“ по маршрут Русе – Гюргево.

Събитието, организирано от ВМРО и сдружение „Вело Русе“, бе посветено на 147-годишнината от Априлското въстание и подвига на четата на Христо Ботев.

Слънчево и топло време съпроводи близо петчасовата трансгранична инициатива. В 10:00 часа на сборния пункт за тръгване пред Пантеона на възрожденците освен русенски велосипедисти се явиха и любители на велоспорта от Пловдив и Варна. Преди старта всички участници във велопохода получиха задължителните инструкции за движение по маршрута от председателя на сдружение „Вело Русе“ Кольо Пазарджиев, информира Русе Медиа.

Велоколоната по традиция бе поведена от Искрен Веселинов – настоящ съпредседател на ВМРО и Иво Пазарджиев – председател на ОбС-Русе. Сред организаторите бе и областният председател на ВМРО – Русе Галин Григоров. Координатор на събитието бе общинският съветник от ВМРО Траян Тотев. 82-годишният Петър Симеонов се оказа най-възрастният участник, за него това бе поредна десета година включване в спортната инициатива. Най-младият велосипедист бе Александър Генчев от Русе, който миналата година за първи път с велосипеда си преодоля маршрута. Най-малкият участник във велопохода – петгодишният Аспарух Димитров, премина разстоянието във велобагажника на майка си.

След като премина през ГКПП Дунав мост – Гюргево, колоната се отправи към пристанището на румънския град. Там пред паметната плоча, поставена на мястото, откъдето през май 1876 г. четниците на Христо Ботев се качват на кораба „Радецки“, участниците почетоха паметта на героите от Априлската епопея с поднасяне на венец, а Искрен Веселинов се обърна към присъстващите с емоционално слово. Паметната проява уважи с присъствието си кметът на град Гюргево.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X