https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаНикола Янков: Забаламосват ни с приказки за 3% дефицит

Никола Янков: Забаламосват ни с приказки за 3% дефицит

“Изработването на държавния бюджет не е едноличен акт на министъра на финансите. Трябва да видим преди всичко заявките на политическите партии, заявените приоритети, които ще бъдат финансирани. Министърът на финансите има спомагателна роля в този процес”, каза пред БНР Никола Янков, бивш заместник-министър на икономиката и транспорта.

“Би било добре да има прозрачност и яснота по време на този процес. Не може цялото общество и гражданите да чакаме какво ще напише Асен Василев на едно листче след 3 или 4 седмици, защото тогава няма да има време да се обсъждат нещата.”

Янков очаква да види в бюджета “политиката на коалиционното правителство”.

“Фактът, че има дезинтересиране, отдръпване на лидерите на политическите партии от този процес е озадачаващ. Толкова странене, толкова плахо отношение на депутатите и политическите партии към изготвянето на бюджета”, допълни той.

“Бюджетът е колекция от разходни приоритети и приходи от данъци. Бюджетният дефицит или излишък е резултативна величина от желанието на политическите партии да финансират този или онзи приоритет или да вдигнат или да не вдигнат данъците на населението. Не може да тръгнем отзад напред – да кажем: ще гледаме да постигнем еди колко си процента дефицит, без да знаем какво стои зад това, какво ще финансира държавата, какво ням ада финансира и какво ниво на данъци ще плащаме”, коментира Никола Янков в предаването “Преди всички”.

Тези 3% са безинтересната част – това, което се дъвчи постоянно, посочи Янков. По думите му следва да се погледне “през мистерията на процеса вътре, в самите цифри на държавния бюджет”.

“Никой не обяснява на гражданите за какво всъщност ще се харчат парите. Вместо това ги забаламосват с общи приказки за 3% и забравяме реалния дебат – къде ще се харчат нашите пари.”

Увеличаване на данъците е равнозначно на забавяне на икономическата активност и на ръст на безработицата, напомни експертът.

Никола Янков изрази съмнения относно постигането на целта за еврозоната и припомни, че като част от бившо служебно правителство Асен Василев също трябва да бъде питан за отлагането на рамката за еврозоната.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X