https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаПремиерът, а не президентът ще присъства на срещата на върха на НАТО

Премиерът, а не президентът ще присъства на срещата на върха на НАТО

На 11 и 12 юли ще се проведе среща на върха на страните членки на НАТО във Вилнюс. На нея се подготвяше да отиде президентът Румен Радев, но днес Министерският съвет реши делегацията в Литва да бъде водена от премиера Николай Денков.

В делегацията ще участват още министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на вътрешните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов.

През последните години стана практика на срещите на върха на НАТО България да се представлява от президента. Темата коментира и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел:

„Това е в съответствие с Конституцията на Република България, а по време на тази среща на върха ще бъдат взети решения, които пряко се отнасят към правомощията на изпълнителната власт, засягат външната политика, ресорни министерства като Министерство на отбраната. Мисля, че няма прецедент. През годините сме имали моменти, в които министър-председател е бил на тези срещи на върха. Мисля, че няма място за напрежение. България има свое редовно правителство, тя е парламентарна република и иска просто да заяви своята позиция ясно”, каза Габриел.

 

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X