https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниПовече от 60 деца се включиха в арт хепънинга „На брега на...

Повече от 60 деца се включиха в арт хепънинга „На брега на Реката“ в Русе

Повече от 60 деца участваха днес в арт хепънинга „На брега на Реката“ на Кея в гр. Русе. Съвместната инициатива на СНЦ „Дунавско сияние“, Регионалната инспекция по околната среда и водите – Русе и Дворецът на децата е посветена на Международния ден на река Дунав и премина под мотото „Пазете Дунава син“.

На брега на реката беше експонирана сюжетна художествена изложба с част от рисунките, отличени в конкурса „Приказният свят на природата“, иницииран от СНЦ „Дунавско сияние“, в който са се включили над 700 участници. Проведе се блиц-викторина „Познавате ли река Дунав“, в която децата демонстрираха познания за реката, а от Двореца на децата проведоха забавни водни научни експерименти.

В ролята на жури и ментор влезе русенският художник Валентин Георгиев, председател на СБХ – Русе. Малките художници рисуваха на асфалт, блокчета и върху мидени черупки. Организаторите наградиха най-добрите и активни творци.

Денят на река Дунав се отбелязва за двадесети пореден път. Чрез кампанията се изразява връзката на живеещите в Дунавския басейн с тяхната река и се засвидетелства важния принос на реките към икономиката, околната среда и културата. На 29 юни през 1994 година в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав, известна като Конвенция за опазване на река Дунав. Този документ играе важна роля в международното сътрудничество за опазването и устойчивото използване на една от най-значимите европейски реки. Кампанията, която се провежда от всички страни в Дунавския басейн, се организира и координира от Международната комисия за опазване на река Дунав. В България Ден на Дунав се координира от Министерство на околната среда и Басейнова дирекция „Дунавски район“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X