https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаДепутатите приеха новия бюджет на ДОО на първо четене

Депутатите приеха новия бюджет на ДОО на първо четене

Новият бюджет на Държавното обществено осигуряване беше приет на първо четене. В подкрепа на план-сметката гласуваха 118 депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, против гласуваха 34 народни представители от БСП и “Има такъв народ”, а 64-ма от ДПС и “Възраждане” се въздържаха.

Мнозинството в НС подкрепи на първо четене разчетите на правителството, бюджета на ДОО за 2023 г. В него са предвидени по-високи пенсии с 12 на сто от 1 юли, актуализирани по т.нар швейцарско правило. Запазва се размерът на осигурителната вноска и на максималния размер на пенсиите в размер на 3 400 лева.

Предвижда се обезщетението за втората година от майчинството да се изравни с минималната работна заплата в размер на 780 лева от 1 август. Всички останали обезщетения остават на нивата от миналата година.

БСП оспори бюджета и го нарече “антисоциален”, като изтъкна, че социалните плащания остават на нивата от 2022 г. на фона на нарастващата инфлация през тази.

От ДПС пък се възпротивиха на предвиденото минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и регистрирани земеделски стопани и тютюнопроизводители да се увеличи от 710 на 780 лева.

От ГЕРБ разкритикуваха подхода данъците да се използват за покриване на разходите за пенсии. Парламентарните групи дадоха заявки за поправки между двете четения на законопроекта на бюджета на ДОО. Пред депутатите социалният министър Иванка Шалапатова подчерта, че предложеният законопроект е реалистичен.

“Проектозаконът цели, на първо място, повишаване осигурителната защита на осигурените лица и подобряване на адекватността на пенсиите. Предложеният законопроект представя една реалистична рамка за финансиране на ДОО през 2023 г. , която не внася допълнителни рискове и елементи на несигурност през средносрочните и дългосрочните фискални перспективи на страната”.

Депутатите продължиха проектобюджета на НЗОК за тази година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X