https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеЗа първи път в България пациентите с тежки форми на атопичен дерматит...

За първи път в България пациентите с тежки форми на атопичен дерматит ще могат да получават безплатно лечение

От днес българските пациенти с умерен до тежък атопичен дерматит ще могат да се лекуват безплатно с революционните JAK-инхибитори, които в момента се използват за лечение на десетки имуномедиирани възпалителни заболявания в целия свят.

Това съобщиха от Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания и Портал на пациента, които заедно с Българско дерматологично дружество провеждат информационната инициатива за атопичен дерматит “Отново в кожата си”.

У нас през 2023 г. ще е наличен един от медикаментите от класа на JAK (янус киназни) инхибиторите, който вече се прилага в 7 терапевтични области, сред които ревматоиден артрит, псориатичен артрит, улцерозен колит и др. У нас около 200 000 възрастни страдат от атопичен дерматит, като заболяването се проявява под формата на обрив, съпътстван от постоянен сърбеж, сухота, напукване, зачервяване и загрубяване на кожата.

Медикаментът е надежда за пациентите с по-тежки форми на заболяването, които не се повлияват от стандартното лечение с емолиенти и кортикостероиди. JAK-инхибиторите представляват малки молекули със специфичен прицелен механизъм на действие и водят до значително облекчаване на най-тежките симптоми при атопичен дерматит.

Те се приемат под формата на таблетки, веднъж дневно и намаляват активността на ензим, наречен “Янус киназа”, в организма. По този начин помагат за намаляване на възпалението. Приемът на лекарство подобрява значимо състоянието на кожата и намалява обрива и сърбежа. Лекарството може да допринесе за намаляване на болката, тревожността и депресията, които могат да се появят при хора с атопичен дерматит. Може също така да облекчи нарушенията на съня и да подобри като цяло качеството на живот.

“Новата терапия за атопичен дерматит е шанс за нашите пациенти да постигнат трайна ремисия и да подобрят качеството си на живот. Защото без ефективно лечение трудно се носи бремето на това заболяване. Дори в леките си форми то влошава чувствително качеството на живот. Атопичният дерматит води до болка, сърбеж и дискомфорт, които нарушават съня и самообслужването в ежедневието. Тежкият атопичен дерматит намалява кариерните и финансовите възможности на пациентите”, коментира доц. Жана Казанджиева – председател на секцията по дерматоалергология към Българското дружество по дерматология. Тя обясни също, че по време на рецидив атопичният дерматит снижава с 10% работоспособността дори при леките случаи и с 25% – при средно тежките и тежки случаи, а 57% от пациентите са с постоянно намалена работоспособност.

Председателят на Българското дерматологично дружество доц. д-р Гриша Матеев приветства поемането на новото лечение от НЗОК: “Много се радваме, че вече ще можем да изписваме препарата. Макар и не със скоростта, която искахме, Здравната каса одобри изготвените от нас критерии за лечение. Атопичният дерматит е социалнозначимо заболяване, което влошава сериозно качеството на живот. Много хора не разбират тежестта на това страдание и омаловажават силния сърбеж, но той е по-непоносим от болката. Затова при атопичен дерматит страдат всички аспекти на човешкия живот – семейните отношения, работата, хобитата. Най-много страда нощният сън. С новата терапия пациентите с атопичен дерматит вече има на какво да разчитат за нормален живот. Макар препаратът да не води до трайно излекуване, човек е на практика здрав.”

Продуктът е одобрен за атопичен дерматит още през 2021 г. в Европейския съюз и САЩ, но реимбурсацията в България се забави, тъй като у нас Здравната каса не беше включила диагнозата в списъка на социалнозначимите заболявания, за които заплаща лечение.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X