https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДемонстрация на последното дарение за Русенската опера

Демонстрация на последното дарение за Русенската опера

Държавна опера-Русе получи като дарение от Швейцария електрически орган.

Инструментът е създаден през 80-те години на ХХ век и със своята функционалност е конструиран по начин, който му позволява в голяма степен да замести класическия тръбен орган в широка част от органовия репертоар. Той е с два мануала, педалиера от две октави и известен набор от регистри, които могат да бъдат използвани в няколко десетки комбинации.

Органът е избран от швейцарския органист Ролф Емменегер и само преди седмица е поставен във фоаойето на Русенската опера. Вече над сто деца, посетили образователните концерти в последните няколко дни, посветени на музикалните инструменти, имаха възможността да се запознаят отблизо със звученето на инструмента.

Инструментът е доставен в Русе, за да участва в световната премиера на операта „Полихедрон“, композирана от известната българска органистка и преподавател по хармония и полифония проф. Нева Кръстева. Премиерата ще се състои на 22 октомври тази година с участието на солисти от Виена под диригенството на диригента от Австрия Бистра Дилянофф и с режисурата на Боян Иванов – директор на Русенския драматичен театър.

На 22 юли, събота от 11.30 часа във фоайето на Русенската опера проф. Нева Кръстева ще проведе публична демонстрация на възможностите на дигиталния орган, а Бистра Дилянофф ще открехне завесата за новия творчески проект „Полихедрон“.

Входът е свободен и всеки желаещ може да присъства на демонстрацията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X