https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаОт ИТН предлагат да отпадне намалената ставка по ДДС за ресторантьорски и...

От ИТН предлагат да отпадне намалената ставка по ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги

От парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) апелират за по-строга фискална консолидация и политика, която да е насочена за намаляване на инфлацията и дефицита. На брифинг в парламента депутатът Павела Митова представи предложенията, които ще направят между първо и второ четене на проектобюджета.

По думите й е видимо, че логиката, от която са се ръководили в Министерството на финансите при изготвянето на проектобюджета, се базира на три параметри – запазване на нивата на данъците и на социалните плащания, както и влизане в трите процента дефицит. Според нея обаче липсват антиинфлационни и секторни политики. Според Митова трябва да има политика, която да се бори с покачващата се инфлация. Европейската комисия е по-консервативна спрямо прогнозата на Министерството на финансите за растежа на БВП, както и по отношение на очакванията за средносрочно ниво на инфлацията, посочи депутатът.

Залагаме в нашите предложения малко по-различна логика на действие от досега правената в парламентарната практика и искаме да намалим дефицита и да се борим срещу инфлацията, обясни Митова. Тя добави, че нямат намерение да покачват разходната част допълнително, тъй като си дават сметка, че приходната част е изкуствено завишена.

Апелираме за по-строга фискална консолидация и политика, която да е насочена за намаляване на инфлацията и дефицита и по-сериозни структурни реформи, заяви Митова. Според нея капиталовите разходи, които са заложени в бюджета, са силно раздути.

От ИТН предлагат да отпадне намалената ставка по ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги и други категории. Според ИТН това ще доведе до приходи до края на 2023 г. в размер на 152 млн. 400 хил. лв. От групата настояват размерът на субсидията на политическите партии да се промени от 8 лв. на 1 лв., като при евентуалното гласуване на тази мярка, тя би реализирала към бюджета приход в размер от 9 392 621 лв. до края на годината. С тези средства в приходната част ще се намали дефицитът значително и ще се позволи реализирането на исканията на синдикат „Защита“, КТ „Подкрепа“ и КНСБ, смята Митова.

ИТН предлагат увеличение на възнагражденията на служителите в читалищата, както и на средствата за дейности по асистирана репродукция.

Митова каза, че има много неща в проектобюджета, с които не са съгласни, но Народното събрание е с вързани ръце. Противопоставяме се на решение на Министерски съвет, с което се изземат сто на сто от дивидентите на държавните дружества, заяви тя. По думите й в разходната част са заложени 104 млн. лв. за купуването на ковид ваксини и този разход няма как да бъде премахнат заради евентуалните неустойки по международни договори, но от ИТН апелират МС да се опита да предоговори тези доставки.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X