https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниНовият перон спира опасното пресичане на жп линията в квартал „Здравец“

Новият перон спира опасното пресичане на жп линията в квартал „Здравец“

Напредва изграждането на новия жп перон на спирката на Товарна гара в Русе. Проектът се изпълнява от НКЖИ и е на стойност около 1 млн. лв. с ДДС. Перонът е проектиран така, че гражданите вече няма да имат възможност да пресичат през жп линията, за да минат от кв.“Здравец“ към кв.“Възраждане“ и обратно, а ще трябва да ползват намиращия се срещу транспортния портал прелез или стъпалата.

Към момента се работи по изграждане на стъпалата откъм бул.“Родина“, като една част от перона вече може да се ползва от слизащите на това място пътници. Нивото му е повдигнато, застлано е с плочки, положена е част от подземната инфраструктура и са подготвени местата за поставяне на стълбове за осветление. Предстои изграждането и на две обособени места с навес за спирката, където пътниците да могат да изчакват пристигането на влака. Ще има и платформа за хора с увреждания, съобщава.

Старите стъпала, които водят от бул.“Родина“ към тротоара на ул.“Тулча“ остават по начина, по който са, но пространството около новоизграденото стълбище ще бъде облагородено с плочки. Изпълнителят на проекта е същият, който прави преди време хидроизолацията на моста над ул.“Тулча“, и ще реши проблема със събирането на голямо количество вода край гаражите. Там ще направи обратен наклон и водата се насочи към водоприемните шахти, вместо да се стича по стъпалата.

Старите стъпала откъм Млечна кухня няма да бъдат укрепвани и ремонтирани, тъй като попадат в съседен имот и не са в сервитута на НКЖИ. Става ясно, че целият терен от около 7 дка има нов собственик и намиращите се сервизи и бази са получили писмени уведомления, че трябва да освободят досега ползваните помещения до 1 септември. По неофициална информация една трета от въпросния терен е собственост на „Лидл“, като там се планира да се направи магазин от веригата.

От страната на кв.“Здравец-Север“ също ще бъде изградена платформа за перона, като в момента се работи по укрепването на склона с габиони.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X