https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаНиколай Минчев: Не е изключено да има референдум за промяната на датата...

Николай Минчев: Не е изключено да има референдум за промяната на датата на националния празник

Заместник-председателят на 49-то Народно събрание и депутат от коалицията ПП-ДБ Никола Минчев не изключва да има референдум по темата за промяна на националния празник от 3 март на 24 май като част от промените в Конституцията, които предлага формацията на Кирил Петков и Христо Иванов.

Мнението на ДПС за конституционните промени ще е съществено, но встрани няма да останат и БСП, и “Има такъв народ”, и “Възраждане”, посочи Минчев в студиото на bTV.

Той очаква повечето от промените, които коалицията предлага да бъдат подкрепени от парламентарно представените партии в пленарна зала на 49-то Народно събрание.

Никола Минчев се надява още на бърза писта на промените в Конституцията, които да минат още до края на настоящата година. Иначе депутат определи като съвсем естествено темата за националния празник да бъде водеща в публичния дебат.

В 47-то Народно събрание, когато ГЕРБ-СДС предложили промяната на националния празник да стане в Кодекса на труда, това станало без да се получи широк публичен дебат. ПП-ДБ планират да има широк публичен дебат затова дали 24 май да стане национален празник за сметка на 3 март.

Никола Минчев не вижда още как ПП-ДБ могат да се готвят за служебна победа на местните избори наесен, като едно от предложенията за промени в Конституцията кметовете да са само с два мандата. Тези промени няма да имат отражение за сегашните местни избори, увери Минчев и добави, че такава промяна е необходима, за да се ограничи феодализацията по места.

Никола Минчев заяви ,че за да няма повече главни прокурори като досегашния обвинител номер едно Иван Гешев, фигурата на главния прокурор трябва да влезе в отчетност и на контрол, който трябва да бъде осъществяван върху неговата работа.

Седем години е изключително дълъг мандат, като 5-годишен мандат на главния прокурор може да се види каква е неговата визия за развитие на прокуратурата и няма да е политически подвластен, каза Никола Минчев.

Никола Минчев изтъкна още, че трябва да има и промяна по начина, по който се конституира служебният кабинет. Начинът, по който ПП-ДБ предлагат промените в Конституцията последното редовно правителство да бъде назначено за служебно, е по-близко до демократичните промени и по-висока степен на демократична легитимност, коментира Минчев. „Редовен кабинет да организира избори не е странно“, каза Минчев и добави, че едно такова предложение не е екзотика.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X