https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДванадесетокласникът Константина Георгиев донесе златен медал за България от олимпиада по лингвистика

Дванадесетокласникът Константина Георгиев донесе златен медал за България от олимпиада по лингвистика

Дванадесетокласникът от Математическата гимназия в Русе Константин Георгиев донесе златен медал за България на 20-ата Международна олимпиада по лингвистика за гимназисти и бе отличен и с грамота за най-добро решение на една от задачите.

Българският отбор завоюва още три медала. Сребърните отличия са за дванадесетокласниците Теодор Малчев (СМГ) и Рами Хенауи (НПМГ), бронзът е за деветокласника от ПМГ в Силистра Николай Георгиев, а почетната грамота е за единадесеткласничката Ния Димитрова (СМГ).

Тази година домакин на състезанието е България, като първото състезание е проведено през 2003 г. също в България – в Боровец. За олимпиадата в Банско се събраха повече от 200 състезатели от близо 40 държави. Най-добрите ученици лингвисти от целия свят пристигнаха в планинския курорт на 21 юли, като се включиха в наречените „Дни на приятелството“ – едно от нововъведенията на двадесетото издание на световната надпревара.

Гимназистите участници в олимпиадата се състезаваха в индивидуални и отборни надпревари, а целта бе да решат сложни задачи с езиков материал, на непознат за решаващите език..

Ръководители на българския отбор са Любомир Златков (ИМИ-БАН) и Василена Лазарова (НПМГ и СМГ).

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X