https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниОткриват ловния сезон за пернат дивеч

Откриват ловния сезон за пернат дивеч

Днес се открива ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. По този повод Областната дирекция на МВР-Русе заедно с Регионалната дирекция на горите е създала организация и предприема мерки за извършването на проверки с цел недопускане на произшествия и злополуки през предстоящия ловен сезон. Екипи служители на МВР и на МЗГ ще проверяват ловци и ловни дружинки в районите и местата на ловните излети.

От МВР-Русе обясниха, че по стара българска традиция откриването на лова е свързано с организиране и провеждане на тържества във всяка ловна дружинка. През последните години в страната не са малко случаите на нежелани последици /инциденти и наранявания/ с използването на ловно оръжие не по предназначение. Бяха констатирани редица груби нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, включително и прострелване на участници в ловните излети.

По време на проверките екипите ще следят за:

– пренасянето на ловното оръжие до мястото на лова в калъф и разглобен вид като боеприпасите са отделно от оръжието;

– спазването на забраната за носене на огнестрелно оръжие при и след употреба на алкохол;

– валидност на разрешението за носене и употреба на ловното оръжие и съответствие на вписаното и носеното от ловеца оръжие;

– спазването на забраната за преотстъпване и предоставяне на ловното оръжие на други лица;

– спазване на правилата за безопасност при боравене с ловно огнестрелно оръжие и правилата за недопускане на пожари в горите;

– наличие на разрешение за лов /индивидуално или групово/

– наличие на билет за лов /удостоверение за подборен обстрел/

Абсолютно е забранено използването на огнестрелни оръжия от лица, които са под въздействието на алкохол, наркотични или упойващи вещества.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X